Una nova vida al plàstic a l’Ateneu de Fabricació

Consum responsable. L'Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol acull un projecte inspirador que busca solucions a l'excés de plàstic del planeta.

Paulo Gómes, professor de la Universitat Federal de Badia i de la Universitat Politècnica de Catalunya a la Càtedra Unesco de Sostenibilitat, ha fabricat una barra amb plàstics reciclats procedent de caixes de mantega i ampolles. L’estructura podria substituir en el futur a elements fets habitualment amb fusta o acer, com mobles o tanques.

Aquest professor utilitza les seves estones lliures per dur a terme un projecte personal que consisteix en la reutilització de deixalles plàstiques amb materials de baix cost.

Als barris de Salvador de Badia, la ciutat natal de Paulo, s’utilitza molta fusta “tots els barris tenen un lloc on es descarreguen diàriament unes 8 tones” comenta Paulo. I què té a veure això amb el plàstic? “El plàstic és com un recurs natural, com un arbre, està a tot arreu” afirma Paulo.

La idea és que el plàstic reciclat pugui servir  d’alternativa a l’explotació descontrolada de la fusta, un recurs natural, que tot i ser de les opcions més ecològiques dins del sector de la construcció, s’ha d’utilitzar de manera limitada ja que la desforestació de boscos pot causar greus problemes a l’ecosistema.

El Projecte de Gómes s’inspira en Precious Plastic, una comunitat on persones de diferents parts del món treballen per reutilitzar els plàstics que s’acumulen i contaminen mars i oceans. Però els dissenys creats per la comunitat de Precious Plastic no són assequibles per a tothom pel seu elevat preu i per la complexitat tecnològica amb la que es fabriquen.

L’objectiu de Gómes és crear un projecte semblant al de Precious Plastic però amb tecnologies de baix cost. Des de l’Organització de Nacions Unides (ONU) s’adverteix que al 2050 hi haurà més plàstics al mar que peixos. Aquest projecte dóna una segona vida a aquest material, permet reutilitzar el plàstic i evitar que acabi en abocadors o al mar. Com afirmava Paulo, “la idea és tenir exemples perquè les persones pensin que és possible” i que qualsevol ciutadà pugui fabricar els dissenys i reutilitzar el plàstic”.

En definitiva, el projecte té la intenció de donar valor al plàstic per tal que la ciutadania no el llenci de manera irresponsable i pensi en altres formes de donar-li vida, evitant que aquest es converteixi en residu i acabi al fons del mar. Tot i així, el projecte no té la intenció d’incentivar l’ús del plàstic, sinó d’aprofitar aquell ja existent.

L’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol és el lloc on Paulo Gómes duu a terme el seu projecte. Aquest espai de l’Ajuntament de Barcelona es dedica a la fabricació digital sostenible. Més concretament, a l’Ateneu treballen per reciclar residus a nivell local, entre ells plàstics, donant una segona vida als materials.