Xavier Basora: “No cal anar lluny per gaudir d’una natura espectacular”

Far de Sol. A La Fàbrica del Sol celebrem el Dia Mundial del Turisme parlant amb en Xavier Basora sobre els beneficis de l'ecoturisme.

Va néixer a Barcelona al 1978, té just 40 anys i és un amant dels espais naturals, tant dels de casa nostra com dels més llunyans. Té el blog “Per terra, mar i aire”, dedicat a l’ecoturisme.

“Anem mancats de contacte amb la natura”

Quina és la teva trajectòria professional?

Vaig estudiar ciències ambientals a la UAB i més tard un postgrau sobre gestió d’espais naturals protegits. Després, amb dos companys de la carrera, vam fundar un equip que es diu Espai TReS.  Territori i Responsabilitat Social. També he estudiat periodisme a la UPF.

Actualment, a què et dediques?

Treballo a Espai TReS, des d’on fomentem els aspectes socials del territori i la natura. Principalment ens dediquem a assessorar administracions públiques en temàtiques de comunicació ambiental i turística, en processos de participació ciutadana relacionats amb el medi ambient i en planificació estratègica.

El turisme està de moda, però té greus impactes sobre el medi. Caldria limitar-lo?

Sí. Les administracions s’han d’encarregar de regular i limitar el turisme, però d’altra banda els turistes també tenen responsabilitat; han d’assumir actituds i incorporar una sèrie de pràctiques per causar el menor impacte allà on viatgen.

De vegades, el terme ecoturisme causa confusió. Ens pots explicar en què consisteix i les seves diferències amb l’anomenat turisme sostenible?

L’ecoturisme és una modalitat turística que té com a motivació conèixer i observar la natura. Però practicar ecoturisme també implica provocar el mínim impacte possible als llocs naturals que es visiten. Aquest punt pot causar confusió amb el turisme sostenible, que es defineix com un conjunt de pràctiques i principis relacionats amb aspectes ambientals, socials i econòmics que podrien ser assumits per qualsevol modalitat turística.

Llavors, no podem fer ecoturisme a Barcelona?

Sí que podem. Dins del terme municipal de Barcelona hi ha el Parc Natural de Collserola, on es pot conèixer els alzinars, els ocells forestals, etc. D’altra banda, hi ha un cert debat sobre si als parcs urbans es pot fer ecoturisme; si som estrictes amb el terme, l’ecoturisme es practica en espais naturals salvatges, no sotmesos a unes condicions controlades.

Què en treus tu com a persona de fer ecoturisme i què en treu el medi?

Com a persones, l’ecoturisme ens aporta benestar, tranquil·litat i coneixements, sobretot si ho fem acompanyats d’un guia. Contractant guies de natura contribuïm al desenvolupament local dels territoris que visitem. A més, si paguem entrades, ecotaxes o contribucions voluntàries, ajudem a la conservació dels espais naturals.

És habitual fer ecoturisme a Catalunya?

Cada vegada més. De fet, no cal anar lluny per gaudir d’una natura espectacular. Catalunya és una destinació d’ecoturisme privilegiada. Podem veure espectacles de fauna impressionants com el bram del cérvol, les cabres salvatges als Ports, els ocells als aiguamolls de l’Empordà o al Delta de l’Ebre…

I quins llocs ens recomanaries per practicar-ne l’ecoturisme?

Els 20 Parcs Naturals de Catalunya són la joia de la corona i una bona mostra de la gran diversitat paisatgística del nostre territori. Però tenim 165 espais protegits, alguns ben a prop i altres a un màxim de 4 hores en cotxe de Barcelona!

La massificació turística és una evidència a la ciutat de Barcelona. Existeixen espais naturals massificats a Catalunya? Com es poden regular?

Sí, però la massificació es produeix en dates i èpoques molt assenyalades. Els més massificats solen ser espais aquàtics o forestals, de fàcil accés i propers a l’Àrea Metropolitana o dins d’aquesta. Per exemple, molts sectors de Collserola, algunes fagedes del Montseny i la Garrotxa durant la tardor, sectors del Cap de Creus a l’estiu o el congost de Mont-rebei durant els ponts.

La massificació es pot regular de diverses maneres. Entre d’altres mesures, limitant l’accés cobrant entrada, allunyant els punts d’accés als espais naturals (i que calgui arribar-hi a peu o en transport públic) o condicionant l’entrada a les places de pàrquing disponibles.

És viable reconvertir el turisme de masses en turisme sostenible? Com es pot fer?

És complex, però una via és establint limitacions per part de l’Administració. Individualment, podem decidir allotjar-nos en establiments que compleixin criteris de sostenibilitat o contractant empreses turístiques que comptin amb certificats de turisme sostenible.

Estàs a favor d’implementar una ecotaxa pels turistes que ens visiten?

Sí, tot i que actualment ja existeix un impost sobre les estades en establiments turístics. Una part de la recaptació es destina a promoció turística i l’altra a projectes de desenvolupament local. Ara bé, com que els diners no es dediquen a revertir els impactes del turisme, no es pot considerar ecotaxa en el sentit estricte.

Tens alguna passió amagada?

M’agrada molt la natura però també la fotografia, la lectura i la gastronomia.

A La Fàbrica del Sol…
Hem col·laborat amb en Xavier Basora en diverses activitats sobre turisme sostenible i avui volem celebrar amb ell el Dia Mundial del Turisme.