Introducció al taller i al concepte d'urbanitat
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Cursos i tallers

Introducció al taller i al concepte d'urbanitat

Introducció al taller i al concepte d'urbanitat
Nancy Garín i Antoine Silvestre

27.05.2020


Dimecres 27 de març, 18 h

Curs en línia

Obrirem el curs Espectres del fet urbà presentant l'enfocament amb el qual abordem la ciutat i el fet urbà en el curs. Sostenim que la modernitat no ha produït ciutat, sinó urbanització. I que la urbanització és en realitat el procés de negociació històricament i espacialment desigual del capitalisme sobre els territoris que colonitza. S'entenen amb això els assentaments humans de major densitat com les zones anomenades «camp» o «naturalesa». Revisarem com el pensament urbà que ha arribat fins avui dia es basa sobre una teorització fonamentalment equivocada i per què necessitem una nova concepció del fet urbà per a poder entendre les conseqüències politicosocials per a un món globalitzat, especialment en el Sud, així com elaborar nous imaginaris polítics de lluita.

Nancy Garín (Xile, 1972) és periodista, investigadora en art i curadora independent vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria i decolonialisme. Ha estat membre del Grupo de Artistas Etcétera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península. Procesos coloniales y prácticas artísticas y curatoriales. Forma part de les plataformes de recerca i producció Equip re i Espectros de lo Urbano.

Antoine Silvestre és arquitecte i filòsof. Diplomat en Arquitectura per l’Escola Nacional Superior d’Arquitectura d’Estrasburg el 2007, va treballar com a arquitecte autònom fins al 2013. Va obtenir el Màster de Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política a la facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona el 2015. Des de llavors, desenvolupa investigacions sobre les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme en el marc heretat del sistema-món europeu i de les democràcies liberals modernes. La seva activitat es completa amb dissenys arquitecturals, escenogràfics i de plataformes web, així com amb la conducció de tallers pedagògics i la publicació d’assaigs crítics.