El futur ja ha passat: Antifuturisme Cimarrón
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Properes activitats / Seminaris i conferències

 Antifuturisme Cimarrón

El futur ja ha passat: Antifuturisme Cimarrón
Amb Benvenuto Chavajay i María Loreto Moreno Rayman

30.06.2022


Dijous 30 de juny, 20 h
Conferència per Zoom - Inscripcions a lavirreinaci@bcn.cat

El seminari/laboratori de la mostra El futur ja ha passat: antifuturisme cimarrón convoca la seva tercera sessió oberta el dijous 30 de juny a partir de les 20 h.

En aquesta ocasió ens acompanyaran artistes d’origen maia i maputxe: Benvenuto Chavajay, de Guatemala, i María Loreto Moreno Rayman, de Wallmapu. Hem convidat l'un i l'altra a respondre a les preguntes que ens convoquen: com s’imaginen el món si Europa (com a trop i com a projecte) no hagués existit?, com s’imaginen el món si Europa (com a trop o com a projecte) desaparegués? Ens interessa saber com deconstrueixen la narrativa moderna eurocentrada des del seu treball artístic.

Reflexionarem sobre el paper de l’art dins de les ontoepistemologies maia i maputxe, la seva concepció de experiència del temps i la manera en què aquesta concepció del temps entra en contradicció amb el temps lineal i finit de la modernitat.

 

María Loreto Moreno Rayman, Neyen. Maputxe zomo del lof Chucauco, comunitat Ignacio Moreno (Wallmapu), zamife (teixidora vegetal), artista-investigadora, gestora cultural i sabatera-costurera que escriu i crea des del seu cos territori per a subjectivitats multiverses.

Benvenuto Chavajay, Ixtetela. Treballador social que utilitza la metàfora i l’analogia per desempolsar la història i activar la memòria a través de la cristal·lització de l’art, «ex cultor» per consciència, «des pintor» per desobediència, ell «re emmarca» i subratlla el codi ètic de l’ancestralitat i és rxajaiil (tz´utujil). Va estudiar a l’Escola Nacional d’Arts Plàstiques Rafael Rodríguez Padilla, de Guatemala. El 2002 va ser becat per la Universitat Nacional de Costa Rica i el 2013 va obtenir una beca CIFO de la Fundació Cisneros Fontanals, de Miami (Estats Units). Ha realitzat diverses exposicions col·lectives a Guatemala i a l’estranger.