Microhistòries – militàncies des de l’alteritat
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

© Hélène Amouzou
© Hélène Amouzou

Microhistòries – militàncies des de l’alteritat
Brigitte Vasallo, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir

08.11.2018


Activitat dins del cicle Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina
Un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport de Programa Barcelona Interculturalitat
Comissariat per Tania Adam


Espai multidisciplinari amb la participació de Brigitte Vasallo, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir
Dijous 8 de novembre, 19 h. Virreina LAB
Entrada gratuïta. Aforament limitat

 

Durant segles, els cercles de poder consideraven i designaven les classes treballadores, els pobles colonitzats, els criminals, els pobres, els habitants d’infrahabitatges o els bojos com a objectes passius —“feminitzats”— de coneixement. Sotmesos a una mirada estructuradora, forçats a emetre signes, però apartats del control del significat, aquests grups eren representats i mostrats intencionadament com a incapaços de parlar, actuar o organitzar-se per si mateixos: són els desposseïts. Amb el pas del temps, s’ha anat generant una espiral de desposseïts-representació com a estratègia social carregada de retòrica —abanderada per les institucions— com a exercici de control de l’“alteritat”.

Davant el menyspreu de presentacions i representacions errants i hostils, sorgeixen espais de dissidència i discrepància: identitats de resistència que militen amb l’objectiu de qüestionar l’ordre que les nega. Les militàncies des de l’alteritat de vegades són silencioses i invisibles; per això, quan es fan visibles poden resultar agressives i malsonants. Acostumen, però, a construir-se entre mediacions de la paraula, la imatge, la veu, el cos.

 

TANIA ADAM (Maputo, 1979), periodista i productora cultural. Fundadora i editora de Radio África Magazine. Presentadora de Terricoles betevé i de radio àfrica @beteve 91.0 Fm.

BRIGITTE VASALLO (Barcelona, 1973). Escriptora a batzegades, periodista a estones, mediadora intercultural, activista de les relacions sexoafectives alternatives i feminista. Autora de la novel·la PornoBurka, (Ediciones Cautivas, 2013) i Pensamiento monógamo, terror poliamoroso (La Oveja Roja, 2018).

PAQUI PERONA (Barcelona, 1979). Presidenta de l’associació de dones feministes Veus Gitanes / Romane Glasura. Compromesa amb els diversos moviments d’activismes en les lluites per la igualtat del poble gitano i els moviments feministes.

ROSA SÁNCHEZ (San José de Costa Rica, 1976). Feminista llatinoamericana i activista pels drets humans de les persones immigrants. Una de les fundadores d’Espai de l’Immigrant, promotora de la lluita i l’organització del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, ​​forma part de la Col·lectiva Cereza Chiapa, Mèxic, i recentment impulsa la Col·lectiva Mar (Dona, Art i Rebel·lia) per a dones immigrants en situació de precarietat laboral.

BOMBO N’DIR (Dakar, 1961). Va treballar com a professora al Senegal. Era formadora de cooperatives, donava classes de pintura, ganxet i treballs manuals, però, sobretot, ensenyava les dones a tenir autonomia a la feina. Quan va arribar a Espanya, va aconseguir treball cuidant una persona amb Alzheimer. Després d’alguns anys i d’haver creat una xarxa de dones, treballa com a dinamitzadora cultural i continua amb la seva tasca de formadora. Sempre s’ha centrat en la igualtat de gènere i des de fa molts anys també és activista de drets humans.

Paqui Perona
Paqui Perona ©Victor Serri
Bombo N'dir
Bombo N'dir
Rosa Sánchez
Rosa Sánchez
Brigitte Vasallo
Brigitte Vasallo ©Adrian Solana