Una nova arxivista
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Una nova arxivista
Campanya pel Dret a l'avortament, 1979. Arxiu Ca La Dona

Una nova arxivista
Eva Cruells, Joana García Grenzner, Diego Marchante, María Zafra, Mercè Otero, Gracia Trujillo i Lucía Egaña

06.03.2020


Divendres 6 de març, 18.30 h. Espai 4
Entrada gratuïta. Aforament limitat

Archivas FF. Propostes feministes entorn de la memòria i la desconstrucció d’arxius és un cicle d’activitats que convida a participar-hi aquelles persones, col·lectius o entitats que tinguin curiositat per experimentar amb noves formes de traslladar les pràctiques activistes feministes, transfeministes i queer a la mateixa estructura dels arxius militants. N’hauríem de dir «arxives» a partir d’ara? Durant el cicle es presentarà per primera vegada públicament el projecte Archiva FF, una recerca documental històrica de fonts escrites, orals, fotogràfiques i audiovisuals dels últims quaranta anys del moviment feminista a Catalunya realitzada pel col·lectiu Fils Feministes, format per Eva Cruells, Joana García-Grenzner, Diego Marchante i María Zafra.

El projecte articula una extensa recerca històrica mitjançant una diversitat de fils temàtics que els moviments feministes, queer i trans han anat filant durant les últimes quatre dècades en el nostre context. Aquestes genealogies vinculen tot un seguit d’esdeveniments històrics, artístics, col·lectius, accions, campanyes, exposicions, entrevistes, etc., per conformar una amalgama complexa de relacions entre l’art, la política, la memòria i l’activisme feminista. A través de diverses taules rodones posarem en el focus d’atenció les històries de vida d’activistes de diferents generacions que han impulsat el moviment feminista des dels anys setanta fins a l’actualitat. Podem generar coneixement i sabers a partir de les narratives d’experiències personals entenent-les com a experiències polítiques?

Per qüestionar les relacions de poder intrínseques a la mateixa estructura de l’arxiu i proposar noves formes de visualització de narratives feministes basades en el concepte de genealogies, hem dissenyat un programari anomenat Gendernaut. Queering the software, un projecte transmèdia i performatiu que concep «l’arxiva» com un espai interactiu viu, lliure de codis heteropatriarcals, habitat per cossos i subjectivitats múltiples que relacionen passat, present i futur. Podem corrompre l’arxiu a través d’eines desconstructives com la performance, la paròdia o el transvestisme?

18.30 h Presentació dels projectes Fils Feministes. Seguint el fil del moviment feminista a Catalunya i Gendernaut. Queering the software. Amb la participació d’Eva Cruells, Joana García Grenzner, Diego Marchante i María Zafra.

19.30 h. Taula rodona. Una nova arxivista. Moderada per Fils Feministes. Amb la participació de Mercè Otero, Gracia Trujillo i Lucía Egaña.

20.30 h. Exposició i intervenció de la cronologia de l’Archiva FF.

Archivas FF
Campanya pel Dret a l'avortament, 1979. Arxiu Ca La Dona