Espectres del fet urbà

Espectres del fet urbà

Reprenent críticament l’anàlisi dels discursos hegemònics sobre la ciutat i del pensament urbà crític, el curs pretén proposar fonaments d’anàlisi del fet urbà com a aliat privilegiat dels processos predadors del capitalisme i del neoliberalisme, i com a lloc i objecte de lluita social.

Volem reflexionar sobre les possibles relacions entre desenvolupament econòmic, urbanització, colonialitat i cultura avui i en el marc del desenvolupament de l’anomenat «sistema-món» modern.

Busquem un enfocament multidisciplinari, històric i centrat tant de l’anàlisi de processos urbans com de les propostes d’imaginació i potencialitats polítiques del fet urbà.

Hipòtesi sobre el fet urbà:

  • Desbordant els límits de «la ciutat», la urbanitat com l’expressió espacial del sistema econòmic modern a través de la negociació entre el capital i els territoris en els quals s’expandeix.
  • El fet urbà com a matriu de desenvolupament capitalista i de lluita social interna de la modernitat.
  • El fet urbà com a potencial. Límits i horitzons de les lluites socials.

Nancy Garín (Xile, 1972) és periodista, investigadora en art i curadora independent vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria i decolonialisme. Ha estat membre del Grupo de Artistas Etcétera i La Internacional Errorista, així com del grup de recerca Península. Procesos coloniales y prácticas artísticas y curatoriales. Forma part de les plataformes de recerca i producció Equip re i Espectros de lo Urbano.

Antoine Silvestre és arquitecte i filòsof. Diplomat en Arquitectura per l’Escola Nacional Superior d’Arquitectura d’Estrasburg el 2007, va treballar com a arquitecte autònom fins al 2013. Va obtenir el Màster de Ciutadania i Drets Humans: Ètica i Política a la facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona el 2015. Des de llavors, desenvolupa investigacions sobre les relacions entre ciutat, capitalisme i urbanisme en el marc heretat del sistema-món europeu i de les democràcies liberals modernes. La seva activitat es completa amb dissenys arquitecturals, escenogràfics i de plataformes web, així com amb la conducció de tallers pedagògics i la publicació d’assaigs crítics.