IMPERI DEL MIG

Democràcia presentista i l’immediable
Isabell Lorey

17.10.2017


Isabell Lorey
Traducció simultània anglès – català
Espai 4. 19h
Entrada gratuïta. Aforament limitat 

Els moviments crítics amb la representació i la identitat que es manifesten amb l’ocupació de places des del 2011 han inventat unes noves formes de democràcia per a les quals he proposat el terme «presentisme». Aquestes noves pràctiques democràtiques també es poden trobar en alguns governs municipals d’Espanya. La democràcia presentista no significa simplement la negació o l’altra cara de la representació democràtica. El presentisme no es troba en una relació de dicotomia amb la representació, sinó que sorgeix d’una ruptura amb les confrontacions identitàries entre «nosaltres» i «ells», a través d’un èxode dels dualismes entre rebuig i apropament o consens i conflicte. Enmig del presentisme, aquest èxode obre una via per a processos constituents transversals, per a una política més enllà de la idea de mediació. Si el presentisme no és allò immediat i autèntic, què pot significar la intercessió en la democràcia presentista?

Isabell Lorey és politòloga teòrica a l’Institut Europeu per a les Polítiques Culturals Progressistes (eipcp) i codirectora de la plataforma de publicació experimental transversal texts. És professora de política de gènere a l’Institut de Ciències Polítiques de la Universitat de Kassel.

Ha estat professora de ciències socials i culturals i de teoria feminista i postcolonial a la Universitat Humboldt de Berlín i a les universitats de Viena i Basilea. Els seus interessos en matèria de recerca se centren en la precarització laboral i vital en el neoliberalisme, els moviments socials, la teoria crítica de la democràcia i la representació i la immunització política. Entre els seus llibres més recents hi ha Figuren des Immunen. Elemente einer politischen Theorie (Diaphanes, 2011); State of Insecurity. Government of the Precarious (Verso, 2015), Estado de Inseguridad. Gobernar la Precariedad, traducció de Raúl Sánchez Cedillo (Traficantes de Sueños 2016); Presentist Democracy (2018). Es poden trobar més textos seus en espanyol aquí: http://transversal.at/bio/lorey.