documental social participatiu

Documental Social Participatiu

17.11.2016 – 15.12.2016


La plataforma Documental Social Participatiu (DSP-La Virreina) és una iniciativa que s’articula a partir de la recerca i l’experimentació audiovisual. Les seves línies de treball conflueixen en la implementació de la recerca i acció participativa (IAP) com a procés de creació, i com una forma constructiva capaç de crear un nou model de coneixement i gestió de formes audiovisuals alternatives.

En l’actualitat són molts els agents vinculats a les pràctiques participatives que utilitzen l’audiovisual i la fotografia com a eines de treball, i des de la plataforma DSP-La Virreina s’inclou un espai de reflexió i intercanvi de pràctiques participatives amb entitats i productors de projectes participatius audiovisuals i fotogràfics.

L’objectiu d’aquestes trobades és crear un espai on es puguin compartir pràctiques artístiques i metodològiques vinculades directament al disseny, producció i realització de projectes participatius audiovisuals, tot generant un espai de reflexió, debat i aprenentatge transversal.

http://plataformadsp.org/

 

JORNADES 
Recerca i treballs de camp

SESSIÓ 1
Dijous 17 de novembre, 18 h. Virreina LAB
Fernando Hernández-Hernández, Sílvia Cepero i David Fernández, Alice Monteil i Mireia Plans

Fernando Hernández-Hernández
Professor de la Universitat de Barcelona a la unitat de Pedagogies Culturals, on participa als cursos de Visualitats Contemporànies i Investigació Basada en les Arts. Coordinador del postgrau (doctorat i màster) Arts i Educació. Membre del grup de recerca Esbrina (http://esbrina.eu/).

Sílvia Cepero i David Fernández (CàmeresiAcció)
CàmeresiAcció (http://cameresiaccio.org) és una associació que treballa per apoderar i facilitar l’expressió de les persones mitjançant l’experimentació audiovisual. Dóna recursos a diferents col·lectius perquè puguin donar visibilitat, denunciar i afrontar les seves diverses problemàtiques de manera autònoma.

Alice Monteil i Mireia Plans (Fundació Photographic Social Vision)
Photographic Social Vision (www.photographicsocialvision.org/ca/) és una entitat compromesa a divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme. El projecte Punt de Vista inclou tallers de fotografia participativa amb persones i col·lectius que no sempre tenen accés al llenguatge fotogràfic i que a penes són visibles en la societat.

Entrada gratuïta. Aforament limitat

 

SESSIÓ 2
Dijous 15 de desembre, 18 h. Virreina LAB
Pau Coll, Daniel Miracle, Sílvia Cepero i David Fernández

Pau Coll (Ruido)
Fotògraf documental i gestor de projectes audiovisuals participatius on destaca ACV, el projecte d’intervenció comunitària a través de la imatge en diferents presons catalanes. Cocreador i membre de l’organització RUIDO Photo (www.ruidophoto.com), dedicada a la imatge documental en defensa dels drets humans.

Daniel Miracle (Neokinok)
Artista i realitzador audiovisual. Ha treballat en diferents àrees com l’art, l’educació, la cooperació internacional, la comunicació, la tecnologia informàtica i l’electrònica. El 1998 crea el col·lectiu Neokinok (neokinok.tv), dedicat a la investigació i desenvolupament de la televisió experimental. Ha desenvolupat diferents projectes, com tvlata.org i experimentaltv.org, entre d’altres.

Pablo Zareceansky (Quepo.org)
Director, guionista i productor amb més de quinze anys d’experiència multidisciplinària en el sector audiovisual. Experimenta amb metodologies participatives i comunitàries. Cocreador de Quepo.org (www.quepo.org), entitat que utilitza la cultura lliure com a base per treballar amb la comunicació i la creació audiovisual.

Entrada gratuïta. Aforament limitat