Activitats / Vídeo


Distraídos venceremos. Usos y derivas en la escritura autobiográfica
Andrea Valdés

11.04.2019


Presentació del llibre homònim d’Andrea Valdés, editorial JEKYLL & JILL, resultat d’una investigació produïda per La Virreina Centre de la Imatge
 

Distraídos venceremos Andrea Valdés tracta una sèrie d’autors que van donar al fet autobiogràfic formes i derives inèdites, potser perquè cap d’ells no va pretendre ajustar-se a la realitat, si de cas reparar-ne els efectes, reaccionant per escrit a allò que la vida els havia imposat o denegat. Com s’esperava, les respostes van ser diverses. Per això aquí s’analitzen des d’una declaració jurada (Maura Lopes Cançado) fins a un inventari de cicatrius (Severo Sarduy), un poema terminal (Héctor Viel Temperley), un pròleg que s’enquista (Mario Levrero) o tota una performance (María Moreno). També un homenatge en clau de film noir (Carlos Correas) o la cartografia d’un espai que alhora és un cos (Gloria Anzaldúa). 

Algunes d’aquestes obres es van concebre en condicions extremes. D’altres, desafiant la noció clàssica d’autoria o el que (no) diu la Història, de manera que el que comença en la intimitat esdevé un joc literari i culmina en un projecte polític, i dona forma així a un assaig singular.

El títol, que fa l’ullet descaradament a un poeta, ja ens diu alguna cosa en aquest sentit. També el to, perquè en les seves reflexions l’autora tant ens remet a una ferida al front com a un ensurt al carrer, i es deixa atrapar pel batec de les seves lectures «com qui s’enxampa la llengua amb unes quantes lletres».