Investigació / Vídeo


EL FUTUR JA HA PASSAT: ANTIFUTURISME CIMARRÓN
Sessió oberta i inaugural amb Adolfo Albán Achinte

02.12.2021


Adolfo Albán Achinte ens acompanyà en la inauguració d’aquest seminari laboratori. Vam convocar aquest professor i pintor per a reflexionar sobre la pregunta central del nostre projecte: com imaginem el món si Europa (com a programa) no hagués existit mai?

La primera part de la sessió està dedicada a la presentació pública del projecte a càrrec de les curanderes Yuderkys Espinosa i Katia Sepúlveda i del director de La Virreina Centre de la Imatge, Valentín Roma.

Aquest seminari forma part del projecte de la mostra col·laborativa i expositiva El futur ja ha passat: Antifuturisme Cimarrón, que adopta la idea de Gloria Anzaldúa del treball artístic com a cura, és ideat per la filòsofa descolonial d’origen afrocaribeny Yuderkys Espinosa-Miñoso i l’artista visual d’origen xilè Katia Sepúlveda, les quals en són també les curanderes*. Aquestes autores han convidat un grup d’artistes activistes i comunitaris, individuals i col·lectius, prèviament seleccionats, a formar part d’un procés de creació col·lectiva a partir de reflexionar, des de les seves experiències i diferents llocs enunciatius, una sèrie de textos i contextos que anuncien amb esperança la desaparició d’Europa i el seu projecte de món basat en l’ego conquiro.

 

*Utilitzem el concepte «curanderisme» en sintonia amb la idea de Gloria Anzaldúa, la qual, reprenent la tradició espiritual del poble asteca, veu el camp artístic com un procés creatiu creador de realitat que, igual que el xaman o el curandero, serveix per a guarir la ferida colonial i d’aquesta manera els fins de la descolonització.