Publicacions / Vídeo


Presentació publicació 'Ça-a-été? Contra Barthes'
Andrés Hispano, Joan Fontcuberta, Cuauhtémoc Medina i Valentín Roma

10.02.2022


Presentació del llibre Ça-a-été? Contra Barthes, un assaig de Joan Fontcuberta publicat per Joaquín Gallego Editor. Amb Andrés Hispano, especialista en cultura visual; Joan Fontcuberta, autor del llibre; Cuauhtémoc Medina, curador d’art contemporani (per videoconferència), i Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge.

Roland Barthes indica a La càmera lúcida: nota sobre la fotografia: «Per a mi, l’òrgan del Fotògraf no és l’ull (que m’esfereeix), sinó el dit: el que va lligat al disparador de l’objectiu, al lliscar metàl·lic de les plaques (en els casos en què l’aparell encara en té).» Però, sobretot, el gest d’assenyalar que fa l’índex il·lustra el principi bàsic del document gràfic. Tota fotografia, en paraules de Barthes, és un acte d’assenyalament que testimonia «això ha estat» (Ça-a-été).

Aquest llibre representa el colofó del projecte expositiu del mateix títol, presentat actualment a la Sala Miserachs de La Virreina Centre de la Imatge, que proposa l’arxiu fotogràfic de la revista mexicana de «nota vermella» Alerta com a cas d’estudi. En el seu assaig Fontcuberta vertebra un seguit de reflexions que homenatgen i alhora dessacralitzen el pensament barthesià en un intent d’actualizar-lo a l’ordre visual postfotogràfic vigent.