Els darrers anys la societat ha vist com es reactivava la necessitat de conèixer el passat històric més immediat, anant més enllà de tòpics i llocs comuns o d'oblits per obtenir una visió perimetral que permeti arribar a les pròpies conclusions.

El Districte de les Corts desenvolupa tot un programa d'activitats que inclou diferents perspectives i sectors d'acció per tal d'obtenir la màxima objectivitat possible per afavorir una mirada serena al passat llunyà i recent, que faciliti el coneixement del nostre poble i li permeti un futur millor.

Ruta de la Memòria Històrica de les Corts

El projecte Ruta de la Memòria Històrica de les Corts, desenvolupat pels estudiants del Màster en disseny urbà i el Centre de Recerca Polis: Art, Ciutat, Societat, de la Universitat de Barcelona (UB), es duu a terme amb la col·laboració de l’Associació per la Cultura i la Memòria de Catalunya (ACME) i l’Ajuntament de Barcelona.

La Ruta de la Memòria Històrica de les Corts a Barcelona proposa un recorregut urbà per tretze localitzacions del districte: edificis, monuments, entorns urbans fortament identificats amb esdeveniments històrics del període de la Segona República Espanyola, la Guerra Civil i la dictadura franquista.

També es proposen tres projectes d’idees per a espais “sense memòria”, on s’han dut a terme enderrocaments de monuments franquistes. Aquest és el cas dels indrets on s’alçava l’antic monument dedicat a José Antonio Primo de Rivera i el monument “a los caídos”.

El tercer projecte identifica la presó de dones de les Corts, ja desapareguda. Es tracta d’un lloc amb una forta història social i humana de repressió franquista, avui invisible en el paisatge urbà de la ciutat.