“La presó invisible” és un projecte multidisciplinari de memòria i reflexió històrica —i també actual— sobre l’antiga presó de dones de les Corts (1936-1955), l’espai de reclusió femenina més important de la Barcelona del primer franquisme, una circumstància que contrasta amb l’oblit i la invisibilitat que pateix actualment.

La transformació constant de la fisonomia de la ciutat i del barri i la desaparició física de l’equipament han ajudat poderosament a aquest oblit, un fet que des del projecte “La presó invisible” s’ha intentat contrarestar.

Fer visible l’antiga presó —i el col·lectiu de dones empresonades per la dictadura franquista— a través del concurs d’imatges antigues, testimonis i estudis actuals constitueix un dels objectius d’aquest projecte. Es tracta també, però, de fomentar noves mirades —mitjançant el cinema documental o l’art al servei de la memòria— que possibilitin un debat d’actualitat en què els veïns i les veïnes del barri tinguin alguna cosa a dir sobre el seu record i senyalització.

En marxa les obres del monument a la presó de Dones de les Corts al xamfrà dels carrers Joan Güell i Europa

Es tracta d’un espai de memòria que dona resposta a una llarga reivindicació de la societat civil i culmina el procés participatiu engegat l’any 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts. Més informació.