Els barris que componen el districte de les Corts són una de les portes d’entrada de Barcelona, gràcies a la seva situació al sector sud-oest de la ciutat i amb l’eix de la Diagonal que el vertebra de cap a cap. Limita al sud amb Esplugues de Llobregat i amb l’Hospitalet de Llobregat; al nord, amb els districtes de Sarrià - Sant Gervasi i de l’Eixample; a l’est, amb el districte de Sants-Montjuïc i, a l'oest, amb la serra de Collserola.

Un cop d’ull històric

El districte de les Corts té l’origen en l’antic poble del mateix nom, situat a la part occidental del pla de Barcelona, una zona rural amb terra fèrtil que ocupava aproximadament el territori entre la riera de Magòria i la riera Blanca.

La delimitació del districte actual es correspon força amb la dels terrenys francs que es van instaurar en temps medievals, aleshores regits directament pel comte rei per afavorir-ne el desenvolupament. Justament aquesta situació administrativa en què no intervenia cap poder local és la que va afavorir que es triés aquest espai per a la ubicació del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

El Decret de Nova Planta de 1716 va significar la pèrdua, entre altres coses, del privilegi de les franqueses de què havia gaudit les Corts. Com a conseqüència d’això, i durant els difícils anys posteriors a la guerra de Successió (1701-1713/1715), alguns propietaris es van veure obligats a l’establiment emfitèutic de les terres de la seva propietat, i van iniciar, així, un procés segregacionista que ja no s’aturaria. La constitució de Cadis i la creació de la parròquia de la Mare de Déu del Remei van permetre establir una nova unitat municipal plena el 1832, que es va annexionar a Barcelona el 1897.

Actualment, el districte de les Corts està format per tres barris: les Corts, Pedralbes i la Maternitat i Sant Ramon.

Mostra’n menys

Els barris de les Corts

Les Corts

Les Corts, per excel·lència, és el barri de l’harmonia, on la tradició històrica conviu amb arquitectura de projecció internacional.

La Maternitat i Sant Ramon

La Zona Universitària, el Reial Club de Polo, el cementiri de les Corts, els jardins de la Maternitat… i el Camp Nou.

Pedralbes

Un dels barris més selectes de la ciutat i, alhora, un dels barris més desconeguts. Fer-hi un tomb sempre comporta sorpreses.

Dades estadístiques del districte

Habitants
82.182
Superfície
601,80 ha
Densitat de població
136 hab./ha