Les Corts és un dels deu districtes de Barcelona i està format pels barris de les Corts, Pedralbes i la Maternitat i Sant Ramon. Amb una superfície de 600 hectàrees i una població de més de 82.000 persones, és un territori viu i complex.

Territorialment, limita amb els termes municipals de l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern i amb els districtes de Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample. Aquesta situació geogràfica l’ha convertit, des dels seus orígens, en un territori que ha actuat com a porta d’entrada al pla de Barcelona, i ha provocat que fos l’escenari de molts fets històrics.

Un cop d’ull històric

El districte de les Corts té l’origen en l’antic poble del mateix nom, situat a la part occidental del pla de Barcelona, una zona rural amb terra fèrtil que ocupava aproximadament el territori entre la riera de Magòria i la riera Blanca.

La delimitació del districte actual es correspon força amb la dels terrenys francs que es van instaurar en temps medievals, aleshores regits directament pel comte rei per afavorir-ne el desenvolupament.

El Decret de Nova Planta de 1716 va significar la pèrdua, entre altres coses, del privilegi de les franqueses de què havia gaudit les Corts. Com a conseqüència d’això, i durant els difícils anys posteriors a la guerra de Successió (1701-1713/1715), alguns propietaris es van veure obligats a l’establiment emfitèutic de les terres de la seva propietat, i van iniciar, així, un procés segregacionista que ja no s’aturaria. La constitució de 1812 i la creació de la parròquia de la Mare de Déu del Remei van permetre establir una nova unitat municipal plena el 1836, que es va annexionar a Barcelona el 1897.

Mostra’n menys

Els barris de les Corts

Les Corts

Les Corts, per excel·lència, és el barri de l’harmonia, on la tradició històrica conviu amb arquitectura de projecció internacional.

La Maternitat i Sant Ramon

La Zona Universitària, el Reial Club de Polo, el cementiri de les Corts, els jardins de la Maternitat… i el Camp Nou.

Pedralbes

Un dels barris més selectes de la ciutat i, alhora, un dels barris més desconeguts. Fer-hi un tomb sempre comporta sorpreses.

Dades estadístiques del districte

Habitants
82.182
Superfície
601,80 ha
Densitat de població
136 hab./ha