Els monuments històrics i la gran concentració d’activitat formativa de la ciutat constitueixen una zona genuïna

A la part alta de la ciutat de Barcelona trobem el barri de Pedralbes. Al nord del districte de les Corts, el barri fa frontera amb Esplugues del Llobregat, la serra de Collserola, el districte de Sarrià - Sant Gervasi i el barri de la Maternitat i Sant Ramon. Pedralbes conté una part residencial que inclou centres escolars i universitats i una extensa zona verda, amb el parc de Cervantes o els jardins del Palau Reial com a protagonistes.

 

El nom del barri actual deriva del topònim Petras Albas, ‘pedres blanques’, documentat l’any 986, que fa referència al color clar de la roca d’aquesta zona i que va ser adoptat pel mas que la presidia.

Pedralbes es va transformar per complet a partir de la dècada dels quaranta del segle passat amb la urbanització de la zona. Durant els últims anys, el barri ha experimentat molts canvis, com ara l’increment del volum del trànsit o l’arranjament de carrers. Aquests canvis, però, encaixen de ple amb els elements històrics de la zona, que preserven l’essència de l’espai.

 

En aquest sentit, destaca el Monestir de Pedralbes, un dels millors models del gòtic català, tant per l’església com pel claustre de tres plantes, que és un dels exemples més espaiosos i harmònics d’aquest estil.

També cal tenir en compte edificis i monuments referencials per a la història de la ciutat com ara els Pavellons Güell, el parc i el Palau Reial de Pedralbes, que conté la seu de la Unió per la Mediterrània, el centre de computació MareNostrum i el parc de Cervantes. En aquest parc s’hi troba un dels roserars més importants en l’àmbit internacional i s’hi celebra un concurs internacional de roses noves. Igualment, el MareNostrum està considerat un dels més importants en el camp de la supercomputació i disposa d’una maquinària que és de les més potents del món.

 

A més, a la part alta de Pedralbes hi ha el petit barri de la Mercè, format per un centenar de cases blanques construïdes a la dècada dels quaranta, que, com assenyala el vicepresident de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de la Mercè, Toni Segarra, funciona amb uns mecanismes pràcticament autònoms de tota la resta “per una qüestió de distància física”.

Caserna Militar del BrucFes clic per ampliar la imatge

Caserna Militar del Bruc

Cohesió descentralitzada

Certament, i així ho reconeix el veïnat, els últims anys han comportat un període de grans canvis. Malgrat tot aquest cúmul de renovacions, l’espai ha sabut conservar l’esperit de barri on tothom es coneix. L’Associació Mirall de Pedralbes, amb més de 25 anys d’història i 30 comerços associats, és un dels ens del barri que treballa per unir el veïnat i, alhora, “fidelitzar un comerç que és propi del barri”, tal com explica la presidenta, Marién Marín.

Per reforçar la cohesió entre la gent, entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes de Pedralbes treballen per fer possible més convivència i implicació veïnal, que a vegades es fa complicat. Lluís Sanglas, el president de l’AVV Pedralbes, exposa que fa anys “era un barri molt tranquil amb pocs cotxes”, però aquesta dinàmica ha canviat per complet. Explica que actualment es calcula que cada dia circulen pel barri al voltant de quinze mil vehicles i que els comerços de sempre progressivament han anat abaixant les persianes i s’ha creat una zona amb molts espais verds però sense gaires equipaments o llocs que es puguin convertir en punts de trobada.

Plaça reina Maria Cristina - rellotge de sol Fes clic per ampliar la imatge

Rellotge de sol de la plaça de la Reina Maria Cristina

Quiosc de flors al carrer del Capità ArenasFes clic per ampliar la imatge

Quiosc de flors al carrer del Capità Arenas

Concentració de l’activitat acadèmica i formativa

El barri, amb un nivell adquisitiu per sobre de la mitjana de Barcelona, està format per un entorn on es troben les facultats de Dret i Economia de la Universitat de Barcelona (UB), el Campus Nord (UPC) i centres educatius amb característiques diverses.

Entre aquests destaca el centre d’educació especial Escola Moragas, que té quaranta alumnes i treballa en les activitats docents i en les extraescolars. Així, tal com explica el president d’aquesta cooperativa, Jordi Lobo, el centre ha teixit al llarg dels anys una bona relació amb el seu entorn i fa activitats com ara la representació dels Pastorets cada dos Nadals, oberta a tot el veïnat. L’alumnat també participa en el programa “Menjador solidari”, que recull els excedents de menjar de totes les escoles de Pedralbes i els destina al menjador social de la parròquia de Santa Maria Reina.

Facultat de dretFes clic per ampliar la imatge

Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona

Torre Rodona Fes clic per ampliar la imatge

Font d’Hèrcules al Palau de Pedralbes

Resultats dels canvis

Encara que molta gent opti pel transport privat, el transport públic és una de les assignatures que aquest entorn té pendents. Alguns veïns, com Marín, expliquen que la connexió amb el centre de la ciutat no és dolenta però que implica, per exemple, desplaçar-se fins a la Diagonal per accedir al metro o al tramvia. Alhora, d’altres asseguren que tenir un servei similar al del bus urbà facilitaria el dia a dia a les persones més grans.

El fet que hi hagi tants cotxes també ha suposat l’aparició d’un nou debat: la necessitat de més places d’aparcament i un canvi en la il·luminació dels carrers, sobretot de la zona comercial.