Els propers dies tindran lloc les sessions de participació per explicar i fer partícip al veïnat de les primeres transformacions que formen part del Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI), en el marc del Pla Clima. La primera sessió tindrà lloc avui, 20 de novembre, al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, i servirà per informar sobre l’actuació prevista al Jardins de les Dones de la Motor Ibèrica a Sant Andreu.
Les sessions inclouran informació sobre el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors, una explicació tècnica de l’àmbit d’actuació i dels criteris inicials de cada projecte, i un torn obert de paraules i aportacions sobre els criteris inicials, problemàtiques a resoldre i necessitats en relació amb l’àmbit d’actuació. Les sessions s’adrecen al veïnat, entitats i equipaments de la ciutat, especialment aquells més propers als àmbits de transformació.
Les properes sessions previstes seran sobre les transformacions dels següents espais:
- Solar del passatge Aymà, al districte de Sant Martí, el dia 26 de novembre.
- Espai del transformador al carrer Castella, al districte de Sant Martí, el 2 de desembre.
- Carrer Pintor Alsamora, a Nou Barris, el dia 4 de desembre.
- Carrer Danubi amb carrer Pintor Tapiró, a Les Corts, el dia 20 de gener de 2025.
- Carrer de Sant Cugat amb carrer de Larrard, al districte de Gràcia, al gener de 2025.
La previsió és que se’n facin més durant els propers mesos, tant per a nous espais, com per continuar avançant en els projectes dels espais esmentats.
La informació i la documentació de tots els espais i totes les sessions es pot consultar a: https://www.decidim.barcelona/processes_groups/8
El PEPI té per objectiu bàsic la millora de la qualitat de l’espai públic i de dignificació dels entorns urbans de proximitat de tota la ciutat i espais en desús, desaprofitats o desapercebuts. Es tracta d’impulsar actuacions transversals a tot el territori que permetin adequar àmbits per posar-los a disposició de la ciutadania a través de la millora de les condicions ambientals, tèrmiques, d’habitabilitat i paisatgístiques dels espais.
Les intervencions se centren en espais buits urbans de proximitat que estan molt a prop del dia a dia de la gent i que cal posar en valor perquè tenen un potencial molt alt pel que fa a la creació de nous llocs de relació i a l’adaptació de la ciutat al canvi climàtic. No són grans espais de referència ni monumentals sinó petites peces que, sumades, poden fer la diferència a l’hora d’aportar qualitat i significat al paisatge urbà de Barcelona.
Són exemple d’aquests espais els interiors d’illa, espais entre blocs, espais no urbanitzats, places, patis, cantonades, mitgeres, cobertes, solars no urbanitzats i àmbits a l’espera de transformació sense usos veïnals.
El programa integra accions que s’implementaran a través de les diverses àrees de l’Ajuntament implicades en la transformació dels espais identificats i també es comptarà amb la implicació d’altres ens públics i de privats en casos en què s’actuï en àmbits que els afectin.