7 propostes de cinema sobre el temps per al confinament

07/05/2020 - 09:49

CINEMA. Selecció de 7 pel·lícules que aborden el tema del temps; tant pel que fa al seu contingut narratiu com per la conceptualització de l’estructura en la proposta audiovisual.

Un dels efectes més immediats del confinament a causa de la Covid-19 ha estat, sense dubte, l’augment de les subscripcions a plataformes digitals d’entreteniment i l’increment del consum de cinema online. Des de l’àrea d’Usos del Temps, us hem fet una selecció de 7 pel·lícules que aborden el tema del temps; tant pel que fa al seu contingut narratiu com per la conceptualització de l’estructura en la proposta audiovisual. Aquesta tria completa la secció de cinema que teniu disponible de forma permanent a l’apartat «Biblioteca» del «Laboratori del temps».

Arrival (traduïda al castellà com «La llegada», 2016):

L’arribada de dotze naus alienígenes desperta el pànic entre la població. Científics de tot el món treballen per saber si els extraterrestres venen en to de pau o tenen previst atacar el nostre planeta. La filòloga, Louise Banks, és l’encarregada de desxifrar el seu llenguatge i poder comunicar-se amb ells. Mentre aprèn el seu sistema lingüístic, Banks comença a percebre de forma diferent la realitat i el concepte del temps; entenent-lo com una construcció no lineal.

Tráiler en castellà.

Groundhog day (traduïda al castellà com «Atrapado en el tiempo», 1993):

Inexplicablement, el meteoròleg de la televisió local de Pittsburgh es queda atrapat en el temps mentre cobreix el Dia Mundial de la Marmota i comença a viure el mateix dia un cop i un altre. Aquest cicle sense final l’obliga a replantejar-se les seves prioritats i la seva vida.

Tràiler en castellà.

In time (2011):

Pel·lícula futurista que presenta una societat on el gen de l’envelliment ha estat desactivat. Les persones deixen d’envellir quan arriben als 25 anys però transcorregut un any des d’aquest aniversari moren d’un atac de cor si no aconsegueixen «guanyar temps» i omplir els seus «rellotges de vida». Presenta una societat on el temps es converteix en una moneda de canvi i una manera de separar la població en classes socials.

Tràiler en castellà.

Momo (1986):

Adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de Michael Ende que explica la història de Momo, una nena que viu a l’extrarradi d’una ciutat italiana. Allà tothom té temps per jugar i saludar-se, per xerrar i ajudar-se els uns als altres. Un dia, Momo s’adona que tothom comença a anar amb presses a tot arreu i descobreix la presència dels Homes Grisos, uns homes que no paren de fumar i que li estan robant el temps a la gent per guardar-lo al Banc del Temps i consumir-lo només ells.

Tràiler en castellà.

Trilogia Before sunrise, Before sunset i Before midnight (traduïdes al castellà com «Antes del amanecer», 1995; «Antes del atardecer», 2004; i «Antes del anochecer», 2013; respectivament):

Trilogia que mostra l’evolució de la relació d’una parella en tres moments diferents de la seva vida, amb 18 anys de diferència des del primer moment que es coneixen. El temps entre pel·lícules resulta fonamental perquè els personatges creixin i es desenvolupin a temps real; convertint l’espectador en un testimoni que evoluciona alhora que ho fan ells.

Tràiler en castellà.

The curious case of Benjamin Button (traduïda al castellà com a «El curioso caso de Benjamin Button», 2008):

Narra la història d’un home, Benjamin Button, que neix amb 80 anys i rejoveneix a mesura que passa el temps; una manera de transitar per la vida en el sentit contrari del cicle biològic que tindrà repercussions en les seves relacions amoroses.

Tràiler en castellà.

Time thieves (traduïda al castellà com «Ladrones del tiempo», 2018):

Hi ha un nou recurs que tothom vol: el nostre temps. Aquest documental reflexiona al voltant del fet que el nostre temps s’ha convertit en una moneda de canvi i com podem reclamar el control sobre aquest recurs. Si imprimim les nostres targetes d’embarcament o muntem els nostres mobles estem fent que les empreses estalviïn molts diners en despeses laborals. Qui hauria de pagar per tot el que fem de forma gratuïta amb el nostre temps?

Tràiler en anglès amb subtítols.