Adeu, Miniestadi!

03/10/2019 - 12:05

Urbanisme i infraestructures. Comencen les obres d’enderroc de l’històric camp del futbol base del Barça i de les instal·lacions contigües.

La transformació dels entorns del Camp Nou avança amb la concessió de la llicència d’obres per desmantellar el Miniestadi, la Barça Escola i la passarel·la de connexió amb el Palau Blaugrana. Als terrenys alliberats es construirà el Nou Palau Blaugrana, una de les peces de l’Espai Barça, que replanteja els entorns del Camp Nou com una zona de qualitat oberta al veïnat.

Les obres d’enderroc de les instal·lacions les assumirà el FC Barcelona i duraran uns sis mesos, tal com s’ha comunicat al veïnat i a les entitats de les Corts, amb qui s’han reunit aquesta setmana representants del Govern municipal i del club.

L’alliberament d’aquests terrenys està dividit en tres àmbits d’actuació:

  • Miniestadi: Les obres inclouen el desmantellament, la cimentació i el condicionament del terreny per a la futura construcció del Nou Palau Blaugrana. Els seients, que es retiraran abans d’iniciar l’enderroc, es donaran a altres entitats esportives o escoles que ho hagin sol·licitat. Es preveu que aquesta fase s’acabi el febrer del 2020.
  • Barça Escola: Paral·lelament a l’enderroc del Miniestadi, es procedirà a la retirada de la gespa artificial, els murs, el paviment i les graderies de l’escola, que es preveu que s’enllesteixi a finals de novembre.
  • Passarel·la de connexió entre el Miniestadi i el Palau Blaugrana: El tallament i la retirada d’aquesta estructura, que es faran el gener del 2020, no afectaran l’ús de la rampa d’accés al Palau durant els dies de partit.

Impacte mínim de les obres per al veïnat

Les instal·lacions s’enderrocaran mitjançant maquinària hidràulica, que permet reduir al mínim l’impacte acústic i la dispersió de pols, i evitar molèsties al veïnat que viu prop del Camp Nou. A més, les rodes dels vehicles de l’empresa constructora hauran de ser netejades abans de sortir del recinte per no embrutar els carrers adjacents.

Reciclatge i aprofitament dels materials

A més de la donació de les cadires de l’estadi, els treballs previs a l’enderrocament inclouen la retirada de material susceptible de ser reciclat, com mobiliari de fusta, plàstics, paper i cartró, metall de baranes o reixes, instal·lacions elèctriques, etc. Es calcula que el 80% dels materials derivats de l’enderroc del Miniestadi podran ser aprofitats o reciclats. Pel que fa als metalls i la gespa artificial de la Barça Escola, es reciclaran completament.

Protecció de la fauna i l’arbrat

Des de la inauguració del Miniestadi, el 1982, la seva estructura ha estat la llar d’espècies diverses d’animals, com ratpenats, que hi fan el niu, o colònies de gats. Amb l’objectiu d’evitar que els animals resultin ferits durant les obres, s’han posat en marxa diverses mesures.

S’ha col·locat un niu especial per als ratpenats, que ja han començat a habitar-lo i que pot allotjar fins a quatre-cents exemplars, i s’ha iniciat el trasllat dels gats a diverses colònies repartides per Catalunya.

Pel que fa a l’arbrat, s’ha acordat mantenir-hi el 85% dels exemplars existents, alguns dels quals es trasplantaran o es conservaran en vivers temporals i es reintroduiran en el futur al voltant de l’Espai Barça.

Com serà la reurbanització dels entorns del Camp Nou?

Un nou espai sense barreres integrat al barri, amb 32.000 metres quadrats de verd urbà i un nou model de mobilitat per millorar la convivència durant els dies de partit.

Quant costa el projecte?

La inversió de 28 milions d’euros per remodelar els entorns del Camp Nou serà a càrrec íntegrament del FC Barcelona.

Quines actuacions es preveuen fer als carrers del voltant del Camp Nou?

  • Ajustament i ampliació del traçat del carrer d’Arístides Maillol.
  • Millores en la secció del carrer de la Maternitat entre l’avinguda de Joan XXIII i la Diagonal, mantenint-hi l’arbrat actual.
  • Actuacions a les voreres del costat del Camp Nou del carrer del Cardenal Reig, l’avinguda del Doctor Marañón, el carrer de Menéndez y Pelayo i la travessera de les Corts.
  • Modificacions en una secció de l’avinguda de Joan XXIII, que passarà a tenir tres carrils i un carril bici.