El sector de l’antiga Colònia Castells reneix amb una illa de verd, salut i esbarjo

31/05/2021 - 11:12

'Verd' a l'antiga Colònia Castells

Aquesta illa urbana (Montnegre, Entença, Equador, Taquígraf Serra) serà un espai que constituirà el petit pulmó verd de l’àmbit de l’antiga ‘Colònia Castells’. En conjunt, 9.602m² de nova superfície, dels quals més de 1.500m² aniran destinats a verd. També hi haurà horts urbans, zona de jocs infantils, jocs per a exercitar la psicomotricitat de la gent gran, i una pèrgola que inclourà plaques fotovoltaiques que subministraran l’energia elèctrica acumulada a diverses instal·lacions d’equipaments que hi ha al barri.    

Aquest passat dijous es va fer l’aprovació inicial de les obres de l’anomenada ‘Zona Verda de la Colònia Castells’, un espai urbà de nova creació delimitat entre els carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, al districte de Les Corts. Un espai, que en conjunt, abasta una superfície de 9.602m², i que constituirà la vertadera ‘illa de verd, salut i esbarjo’ d’aquest àmbit on, des de 1923 i fins a 2011, va existir el nucli principal de casetes dels treballadors de l’antiga fàbrica de vernissos i xarols Castells.

Aquest nou espai inclourà uns horts delimitats per una tanca, una zona de jocs infantils amb paviment de cautxú i un circuit de salut i àrea de gent gran, tot plegat presidit per una gran plaça central rodona on es podran desenvolupar diverses activitats. I al voltant d’aquesta àgora central hi haurà un camí de formigó, que farà de recorregut per als vianants.

Hi trobarem uns grans parterres on es plantarà diversitat d’arbres i plantes arbustives, que de fet funcionaran com a grans SUDS (sistemes de drenatge sostenible), infiltrant l’aigua de pluja. A més, en aquests parterres hi haurà zones de descans amb mobiliari urbà divers (bancs i cadires).

Pel que fa a l’enllumenat, hi trobarem llums del tipus LED, amb bàculs de diferents alçades segons la seva ubicació.

En la distribució d’espais, també hi destaquem una gran pèrgola formada per pòrtics de perfils laminats d’acer, on en un futur es preveu instal·lar plaques fotovoltaiques per a proveir de subministrament elèctric als equipaments del barri. Aquesta pèrgola segueix en el seu traçat el dels antics carrers de la colònia.

Igualment, dels habitatges de l’antiga colònia,  se’n conservarà una part per tal de mantenir la memòria històrica: en concret, una filera i part de la filera confrontant per tal de conservar el traçat d’un vial del recinte al qual s’accedirà des del carrer del Montnegre.

En aquestes casetes de la colònia que es conservaran s’hi preveu la ubicació d’instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans, així com altres activitats que es concretaran una vegada rehabilitades.

També es preveu la col·locació de mobiliari  imprescindible per al bon ús de l’espai públic: en aquest sentit hi trobem una desena de papereres de 70 l de capacitat;  una trentena de cadires banc; jocs infantils de fusta (tobogans, gronxadors, etc.); jocs esportius; a més dels corresponents pictogrames indicatius.

Finalment, entrem en l’apartat de jardineria i reg, on destaquem, com en la resta de projectes, la voluntat d’aportar elements vegetals a la ciutat. Hi trobem bellaombres, iuques, nesprers del Japó, tipuanes, ailants o robínies. Pel que fa al centenar d’arbres nous hi haurà plataners, lledoners, ginkgos, tabebuies, pereres o xicrandes. Mentre que als parterres d’aromàtiques s’hi plantaran les següents espècies: lavanda, romaní, farigola, menta, camamil·la, sàlvia, boixac o herba de Sant Joan, per a posar alguns exemples.

Fent història al barri i a la ciutat i arribant a la transformació actual 

L’antiga ‘Colònia Castells’ va ser, i continuarà sent, ja que s’ha mantingut el nom del seus orígens, un d’aquells  referents històrics en el toponímic del districte de Les Corts i, per extensió, de la nostra ciutat.

Fent un repàs històric per a situar-nos, val a dir que el barri actual, situat a l’Est de Les Corts, correspon a la zona més històrica de l’antic municipi que portava el mateix nom, que es va originar al voltant de les masies que s’aplegaven al voltant de les torrenteres que baixaven de la serralada de Collserola. Més endavant, al llarg del segle XIX el barri va patir un creixement molt ràpid, que li va portar una independència administrativa (recordem que Les Corts es va agregar a Barcelona l’any 1897).

A finals del segle XIX es van obrir els carrers principals i la plaça del Carme, ubicada a l’eix central del barri, instal·lant-se al seu voltant diverses indústries. Un exemple: a la riera de Magòria (actual carrer d’Entença) es va edificar la fàbrica Castells i la seva colònia obrera, que al llarg dels últims gairebé 18 anys ha estat fent el seu procés de remodelació. I ara, fruit d’aquesta transformació , es realitza aquesta urbanització que inclou una zona verda, de salut i esbarjo de 9.600m².

Cinc moments importants que han marcat aquest canvi transformador:

  • 20 d’octubre de 2003: aprovació definitiva de la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit del sector de la Colònia Castells. Aquí s’hi concretava el traçat viari, la localització dels espais lliures i els sòls destinats a equipaments.
  • Any 2007. Acord amb els veïns. Entre el 2004 i el 2007, es va negociar el Protocol d’actuació entre els afectats i l’Ajuntament, un document que va establir els criteris per a portar a terme les expropiacions i en què s’assegurava la igualtat de tracte entre els afectats. Aquest protocol es va signar el març del 2007.
  • 19 de desembre de 2008: s’aprova definitivament el Pla de Millora Urbana de la Unitat de Projecte UP-E de la Modificació del Pla General Metropolità en el sector de Reforma Interior de la Colònia Castells.
  • 5 de març de 2014: s’aprova definitivament la modificació puntual de la MPGM en el sector de la reforma interior de la Colònia Castells en part de l’illa delimitada pels carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre. Aquí, es regulava l’equipament que s’havia de situar entre els carrers d’Entença i Montnegre, que seria de tipus docent. I precisament en aquest punt s’incloïa la zona verda a desenvolupar, que hauria de tenir-lo en compte.
  • Any 2016: Després d’un treball de diagnòstic de la situació en què es va apostar per la humanització dels processos, el Govern municipal va impulsar un debat amb els veïns de la zona, i que va finalitzar amb una presa de decisions compartida. Aquest apartat va incloure diverses fases (expropiació i reallotjament en edificis nous del barri).

La urbanització de la ‘Zona verda de l’antiga Colònia Castells’ tindrà una durada aproximada de mig any i té  un cost aproximat de 2,5 M€ (IVA exclòs).

L’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) és l’ens municipal que s’encarregarà d’executar aquestes obres.