L’art torna a les escoles amb la segona edició de “Fora de reserves”

19/02/2024 - 09:49

A l’octubre es va posar en marxa la segona edició pilot de “Fora de reserves”, que es desenvolupa durant tot el curs lectiu 2023-2024 en una versió ampliada pel que fa al nombre de centres i artistes participants.

Enguany hi participen quatre centres educatius públics, tant d’educació primària com de secundària. L’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) i l’Escola Ramon Casas (Sants-Montjuïc) participen per segon any consecutiu en aquest programa acollint les obres High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, i Arquetips esquelètics, de Mònica Planes, respectivament.

A més, s’incorporen a l’edició pilot dos centres educatius, l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia) i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts (les Corts), on Jaume Pitarch i Isabel Banal han instal·lat les seves obres Sabó d’Alep i Al cistell.

El discurs curatorial d’aquesta edició continua sent la idea del cos i la manera com està imbricat en una cultura capitalista i neocapitalista ferotge. Les obres seleccionades són el centre d’un procés de treball que impulsa noves situacions d’aprenentatge i promou una convivència natural amb la creació contemporània i el patrimoni.

Ara ja s’han instal·lat les obres a tots els centres educatius, i alumnes i docents comencen a concretar el programa públic de cada escola a partir de les propostes dels grups impulsors i amb la participació dels i les artistes.

“Fora de reserves” és un programa d’acollida temporal d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat als centres educatius. Aquesta iniciativa es desplega al llarg de tot un curs lectiu i comporta la instal·lació i l’exposició de les obres en instituts i escoles, de manera que es reconeixen els centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la mateixa institució museu. En cooperació amb els i les artistes, es construeix un programa públic i d’activitats mentre les obres són als centres educatius. 

Aquest programa, que vincula la cultura i l’educació, l’articulen l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Per a més informació, podeu consultar el web de “Fora de reserves”.