Les Corts celebra el Consell de seguretat i prevenció

20/09/2019 - 11:30

El Saló del Consell del Districte es va omplir de gom a gom de veïns i veïnes i representants d’associacions i entitats veïnals per acudir a la primera sessió del nou mandat del consell de seguretat i prevenció de les Corts.

El Saló del Consell del Districte es va omplir de gom a gom de veïns i veïnes i representants d’associacions i entitats veïnals per acudir a la primera sessió del nou mandat del consell de seguretat i prevenció de les Corts.

El tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle i el regidor del districte, Xavier Marcé van presentar les línies estratègiques en prevenció i seguretat del nou equip de govern. Ambdós van destacar la necessitat d’un esforç conjunt entre les administracions amb la complicitat de la ciutadania per combatre els furts i robatoris, i la col·laboració per a prevenir-los. A més, Batlle va esmentar la necessitat de modificar el Codi Penal per combatre la multireincidència.

A continuació, el sotsinspector en Cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra al districte de les Corts, Ramon León, va presentar les dades de seguretat del districte d’agost de 2018 a juliol de 2019. Per la seva part, l’intendent de la Guàrdia Urbana al districte, Jordi Verdaguer, va exposar les dades d’infraccions administratives i d’accidentalitat en el mateix període.

Les dades més significatives

En aquest sentit, el districte de les Corts és un dels més segurs de la ciutat tot i que han augmentat el nombre de delictes, sobretot els furts. Durant la sessió es va destacar l’augment del nombre de denúncies en un 9.2% (de 7.690 al període 2017-2018, a 8.394 al període actual 2018-2019). D’aquests, es van resoldre un 0.54% més que en el període anterior, es van realitzar 23.4% detencions més i s’han investigat el 21.4% de casos més.

D’altra banda, s’ha detectat un increment de delictes contra el patrimoni, en especial els furts, que representen un 56% del total d’aquest tipus de delictes. Seguint amb el patrimoni, el 6% d’aquest delictes corresponen a robatoris amb força, dels quals ha augmentat un 7.2% els realitzats a l’interior de vehicles (passant de 500 robatoris a l’interior de vehicles el període anterior, a 536 l’actual).

Pel que fa a la seguretat viària, cal destacar l’augment d’aquests tipus delictes en un 14.39% respecte al període anterior, passant de 132 delictes a 151. Del total, un 49.70% corresponen a la conducció sense carnet (majoritàriament es tracta de persones que disposen d’un carnet de conduir dels seus països d’origen sense homologar) o a la conducció sense permís per pèrdua de punts. També destaca, amb un 37.7%, la conducció sota els efectes de l’alcohol. Sobre accidentalitat, tot i que ha augmentat un 0.51% el nombre d’accidents, han disminuït en un 1.28% les persones ferides i enguany les Corts no ha patit cap mort per accident de trànsit. Per acabar, informem que els controls d’alcoholèmia s’han reduït quantitativament en relació al període anterior però n’ha augmentat la seva qualitat i efectivitat, al situar-los en punts estratègics del territori d’acord amb una acurada planificació.

Què són els consells de seguretat i prevenció?

Els consells de seguretat i prevenció són l’espai on es comparteixen amb les entitats veïnals i de districte informació i diagnòstics sobre la convivència i la seguretat i que permeten la participació dels veïns i veïnes.

Els resultats de la feina que es duu a terme en aquests òrgans territorials es té en compte en les sessions del Consell de Seguretat Urbana de Barcelona, que tenen lloc tres vegades l’any.