Les premiades d’un concurs de roses noves ben atípic

19/11/2020 - 09:40

El Concurs Internacional de Roses Noves es va anul·lar per la crisi sanitària provocada pel virus de la Covid-19, però una comissió permanent del jurat n'ha fet les avaluacions, l’última de les quals s’ha fet aquest mes de novembre.

El Concurs Internacional de Roses Noves celebrava, aquest 2020, el 20è aniversari. L’acte, que es fa sempre durant el mes de maig, es va anul·lar per la crisi sanitària provocada pel virus de la Covid-19 i la ciutadania no va poder veure en directe les roses concursants. Tot i així, aquestes roses sí que han participat del concurs i ja sabem quines han estat les premiades com a millors varietats de roses noves.

S’han repartit deu premis en total: sis per la millor varietat de cada espècie i quatre més i un accèssit per les qualitats dels rosers. El premi Barcelona, per la millor varietat del concurs ha estat per a la rosa Enjoy (KO 09/2539 01) de l’obtentor W. Kordes Söhne, d’Alemanya, amb una puntuació de 67,82 sobre 100. Altres premis, com la rosa ciutadana, en què votaven tots els visitants del certamen o el de la gent gran i les escoles, no s’han pogut atorgar aquest any.

A l’edició del 2020 s’han presentat un total de 93 varietats de roses diferents, la majoria de les quals de la tipologia híbrida de te i floribunda, però també d’altres tipus, com ara paisatgistes, entapissants, miniatures o enfiladisses. Hi han participat 25 obtentors diferents, és a dir, les persones o empreses que han creat aquesta nova varietat, provinents de deu països diferents, entre els quals hi ha Alemanya, el Japó, els Estats Units o França.

Les avaluacions de la comissió permanent del jurat han finalitzat al novembre

Cada any, l’avaluació de les roses és a càrrec d’un jurat expert format per vuitanta persones, provinents de diversos països que, durant la celebració del concurs, emet el veredicte final i atorga els premis a les varietats presentades. Malauradament, aquest any el jurat no va poder assistir a l’acte ni fer cap valoració i és per això que els premis no s’han s’han adjudicat fins avui.

Per tal de poder participar en l’edició del 2020, les persones concursants van enviar les seves propostes entre els mesos de novembre del 2018 i el març del 2019 excepte els rosers enfiladissos, que s’havien enviat durant l’hivern del 2017. I totes les roses es van plantar a final de març de 2019 al roserar del parc de Cervantes. Una comissió permanent del jurat ha fet quatre avaluacions durant el cicle vegetatiu del 2019 i dues més durant el 2020, l’última de les quals s’ha fet aquest mes de novembre.

Aquesta comissió està formada per set persones professionals de la jardineria, l’art floral, l’enginyeria agrícola i el paisatgisme. Durant les avaluacions han tingut en compte el següent: el vigor del roser, les qualitats de les roses, en particular, el perfum, la novetat, la bellesa i la resistència de la planta a les malalties, entre altres factors.

El nou sistema d’avaluació creat per adaptar-se a les condicions sobrevingudes, el va acceptar la Comissió de Concursos de la Federació Mundial de Societats de Roses, que avala i homologa la celebració d’aquestes activitats als millors roserars del món. El roserar de Cervantes és reconegut des de l’any 2009 com a roserar d’excel·lència per aquesta mateixa organització.

Les premiades es podran veure al roserar del parc de Cervantes la primavera que ve

Totes les roses que van participar en l’edició del 2020 s’han pogut veure al roserar del parc de Cervantes fins ara, així com la resta de la col·lecció formada per més de 12.000 rosers. Els rosers concursants aviat s’arrencaran per deixar espai a les roses concursants de les properes edicions, però les roses guanyadores d’aquest any es tornaran a plantar al jardí del palmarès que inclou els guanyadors dels darrers deu anys, tots assenyalats amb el nom, el premi i l’any.

També podeu veure el conjunt de les 93 roses presentades al concurs en format digital a través d’aquest recull digital.

Per al 2021 ja s’han plantat les propostes dels obtentors i el jurat permanent ja ha començat a fer les avaluacions. L’objectiu és que el proper més de maig es pugui celebrar la vint-i-unena edició del concurs adaptant-se a les condicions que la situació sanitària permeti.

Les roses a la tardor

En aquest punt de la tardor, els rosers ja comencen a decaure en la seva refloració. Tot i així, seguim tenint motius per anar a visitar el roserar ja que, en aquest moment de la tardor, encara es poden veure les darreres roses refloridores, com ara les bucòliques roses de te. Totes, amb colors més pastel que durant la primavera, amb perfums més madurs i suggeridors.

Un altre bon motiu per visitar-los és gaudir dels colors i les formes dels gavarrons (els fruits) dels rosers, que ara enriqueixen la paleta cromàtica del jardí, gairebé tant com les roses. Colors ataronjats, vermells, marrons i amb formes globuloses o piriformes, són com joies per als visitants humans però també per als ocells que hi viuen o per als que venen a alimentar-se.