"Posa't el davantal", el receptari inclusiu de l'Escola Moragas

07/10/2019 - 13:13

El llibre de receptes inclusives, elaborat per l'alumnat de l'Escola Moragas, ha estat presentat pel cuiners els germans Torres al Mercat de les Corts.

El llibre de receptes inclusives, elaborat per l'alumnat de l'Escola Moragas, ha estat presentat pel cuiners els germans Torres al Mercat de les Corts.

Quatre llimones, sucre, ous, aigua i farina fina de blat… aquests són els ingredients per fer la crema de llimona de la Carme Ruscalleda, una de les 28 receptes que es poden trobar a “Posa’t el davantal”, el receptari inclusiu que ha elaborat l’escola Moragas, amb la col·laboració del Districte de les Corts, dins l’Espai d’Inclusió, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Mercats de Barcelona, la Direcció de Comerç i la Direcció de Serveis editorials de l’Ajuntament.

Aquest dimecres s’ha presentat el projecte al Mercat de les Corts, amb la presència de l’alumnat de l’Escola Moragas i dels cuiners els germans Torres, així com representants del Mercat i el Districte de les Corts, entre d’altres. Jordi Lobo, director de l’escola ha exposat la filosofia del projecte juntament amb una de les mestres del centre. Des del Districte, Irene Morales, Consellera tècnica, ha encoratjat a seguir impulsant projectes així i a compartir un espai de tots i totes com és la cuina. Acte seguit, els germans Torres, vinculats al districte ja que tenen el seu restaurant al carrer Taquígraf Serra, han preparat una senzilla recepta d’un batut amb dues de les alumnes de l’escola.

Què és “Posa’t el davantal”?

Aquest és un llibre de receptes senzilles representades amb pictogrames, fotografies i altres recursos gràfics (adaptats amb el sistema estàndard ARASAAC), amb text senzill i imprès de manera interactiva per tal de fer-ho accessible a través d’smartphones i tauletes, gràcies al codi invisible de lectura per a persones cegues (descarregable amb l’app Wheris). Un llibre que pot fer servir tothom: persones amb discapacitat, infants, persones grans…

El receptari ha comptat amb la col·laboració i implicació de cuiners i cuineres catalans de renom internacionals com l’Albert Adrià, la Carme Ruscalleda (autora del pròleg), el Christian Escribà, el Fran López, els germans Torres, la Fina Puigdevall, el Mateu Casañas, l’Oriol Castro i l’Eduard Xatruch.

El llibre compta amb vint-i-vuit receptes adaptades a les diverses estacions de l’any, seguint el calendari escolar. Hi ha de tot: primers plats, plats principals, postres i melmelada de temporada. Així, dins de cada recepta trobarem: el nom de la recepta i el cuiner que la proposa, els estris de cuina que es necessitaran, els ingredients, el temps d’elaboració i la dificultat, el nombre de racions, els al·lèrgens i la preparació pas a pas.

El llibre es regalarà amb la venda d’un davantal (amb una aportació mínima de 15€). Els diners que es recullin tindran com a objectiu arranjar la cuina de l’escola i renovar el seu mobiliari i parament. El producte es pot adquirir:

  • L’Escola Jeroni de Moragas c/Panamà, 18 Tel: 932038702 info@escolamoragas.com
  • DINCAT c/Joan Güell, 90 Tel: 93 2038702
  • Acte de presentació del receptari 9 d’octubre a les 11 h al Mercat de les Corts (davant l’entrada del carrer de les Corts)
  • Acte de presentació del receptari a la Fira Mercat de Mercats el 19 d’octubre a les 11h a la plaça de la Catedral
  • Fires de Nadal

El projecte del Receptari servirà per impulsar accions al voltant de la cuina saludable, els productes de temporada, el malbaratament alimentari i el consum responsable amb centres educatius, casals de gent gran, esplais, etc.

Escola Moragas de les Corts

El projecte del receptari inclusiu neix en el sí de l’escola, en el Taller de Cuina que duen a terme amb els nois i noies de l’etapa de Transició a la Vida Adulta.

L’Escola Moragas és un centre obert d’educació especial fundat l’any 1940 pel Dr. Jeroni de Moragas, psiquiatre d’infants i catedràtic de pedagogia de la Universitat de Barcelona. Actualment l’escola està gestionada per un equip de professionals constituïts en cooperativa de treball associat.  El centre educatiu té diverses seccions: ensenyament infantil i primari, ensenyament secundari, la secció del Grup d’Atenció Específica – noies/es amb pluridiscapacitat, i la unitat de Transició a la Vida Adulta. L’objectiu de l’escola és millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats educatives especials derivades de discapacitats psíquiques, centrant l’acció en l’educació dels nens i adolescents i el suport a les seves famílies.

Consulta la galeria fotogràfica de la presentació.