L'espectacle del coneixement

23/11/2012 - 00:00

El dimecres 28 de novembre, a les 19 h, a la Seu del Districte de les Corts, va tenir lloc un debat al voltant d'alguns fenòmens socials que estan afectant a la nostra vida quotidiana, dirigit per la periodista Patricia Gabancho. El debat va estar obert als veïns i entitats de les Corts que hi vulguin participar.

El dimecres 28 de novembre, a les 19 h, al saló de plens de la Seu del Districte de les Corts (plaça Comas, 18) va tenir lloc un debat obert a veïns i entitats de les Corts. La sessió es va iniciar amb una ponència breu feta per dos estudiants, que van presentar una nova teoria social elaborada conjuntament entre ells pocs dies abans. Posteriorment va tenir lloc el debat entre la resta d’estudiants participants, dues o tres personalitats convidades i els veïns que hi van voler intervenir.

El tema del debat es basa en conceptes com ‘lideratge’ i ‘llibertat’, amb dues orientacions. En la primera, es va analitzar com es produeix un lideratge social partint de l’experiència actual de Catalunya a l’entorn del dret a decidir i la sobirania nacional. La qüestió és si es pot tenir lideratge sense un projecte que sedueixi la societat i el pot encapçalar qualsevol grup social, o si cal partir d’una certa dosi prèvia de poder. La qüestió a respondre és si el lideratge pot canviar la relació de poder en la societat. Un cop analitzat això, es van centrar en el debat ideològic al voltant de la crisi i les seves sortides. Si hi ha un pensament alternatiu, com és que no aconsegueix imposar-se al mandat universal de l’austeritat, i qui hauria de propiciar aquest canvi de paradigma. El debat vol anar de la realitat domèstica a la global, per avaluar la resistència que ofereix el poder en cada cas.

Patrícia Gabancho

Periodista i escriptora, va estudiar la llengua catalana al casal català de Buenos Aires, la seva ciutat nadiua, espai on es va relacionar amb els dissidents, bàsicament independentistes i d’esquerres. Es traslladà a Catalunya als 22 anys per conèixer Barcelona i comprendre una nació sense Estat, i hi ha establert la seva residència.

Ha publicat llibres sobre temes culturals (teatre, tango, literatura), història i urbanisme, especialment centrats en la ciutat de Barcelona i el fet urbà. Amb l’assaig
‘Crònica de la independència’
, fou l’autor català en la categoria de no ficció que més llibres va vendre el Sant Jordi de 2009. El setembre 2012 va rebre el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la semi-autobiogràfica
‘La nèta d’Adam’
.

Vinculada amb plataformes i iniciatives de caràcter sobiranista (és membre del Cercle d’Estudis Sobiranistes), col·labora en diversos mitjans de premsa i ràdio, en tasques de difusió cultural i participa en les principals tertúlies mediàtiques catalanes. El 2011, després de la Conferència Nacional per l’Estat Propi del 30 d’abril es va comprometre activament amb l’Assemblea Nacional Catalana.