Diàlegs de Pedralbes: Espiritualitat i ciència. Obertures i interseccions

07/12/2012 - 00:00

El dimarts 11 de desembre, a les 19.30 h, al Monestir de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9), es va inaugurar un nou cicle de conferències sota el títol "Diàlegs de Pedralbes". El tema del primer "diàleg" va ser "Espiritualitat i Ciència".

El dimarts 11 de desembre, a les 19.30 h, al
Monestir de Pedralbes
(Baixada del Monestir, 9), es va inaugurar un nou cicle de conferències sota el títol
Diàlegs de Pedralbes
.

El tema del primer diàleg va ser Espiritualitat i Ciència. Les intervencions van córrer a càrrec del poeta i doctor en ciències físiques i catedràtic de la UAB, David Jou, i del doctor en física i catedràtic de la UB, Jorge Wagensberg. Va comptar amb la presentació i moderació de Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL.

Si cliqueu aquí podreu veure un vídeo de la conferència.

David Jou i Mirabent (Sitges, 1953) és un poeta i científic català. És autor d’una àmplia obra poètica, d’una quinzena de títols, aplegada en edició conjunta en els volums
L’èxtasi i el càlcul
(2002) i
L’huracà sobre els mapes
(2004). Entre els aspectes d’aquesta obra que mereixen una atenció especial podem esmentar una atenció a temes científics, religiosos, cinematogràfics, cívics, a més d’exploracions formals inspirades en formes de la naturalesa o de laciència.

Jorge Wagensberg (Barcelona, 1948) és un físic i professor universitari català, expert en museologia i primer director del CosmoCaixa. Des de 1981 és professor de Teoria dels processos irreversibles a la Facultat de Física d’aquesta universitat. També és membre fundador de l’European Museum Academy i ha publicat diversos llibres de divulgació científica. L’any1991 es feu càrrec, a petició de “La Caixa”, de la direcció del Museu de la Ciència de Barcelona, orientant aquest centre de divulgació científic vers un nou concepte que donaria lloc al CosmoCaixa, del qual en fou el seu director fins a l’any 2005.

Francesc Torralba (Barcelona, 1967). Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya. Posteriorment va ampliar estudis a la Universitat de Copenhaguen per fer la seva tesi sobre el pensador Soren Kierkegaard. En l’actualitat és Professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica. El seu pensament s’orienta cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica. Emmarcat dins del personalisme contemporani, planteja en la seva obra una anàlisi de les qüestions centrals de l’existència humana (el sofriment, el silenci, la mort, Déu, el sentit, la llibertat) des d’una perspectiva filosòfica que tracta d’integrar la riquesa de l’herència judeocristiana i els corrents filosòfics moderns i contemporanis.