Per un turisme i un comerç més accessibles

17/09/2018 - 14:37

El Districte de les Corts, juntament amb la Universitat Ramon Llull, ESADE i l'IMPD, presenten l'estudi "Accessibilitat als establiments turístics i comercials del districte de les Corts".

El Districte de les Corts, en el marc de l'Espai d'Inclusió, juntament amb la Universitat Ramon Llull, ESADE i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, presenten l'estudi "Accessibilitat als establiments turístics i comercials del districte de les Corts".

L’estudi, que pretén millorar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, s’ha centrat en identificar l’estat actual dels establiments turístics i comercials del districte, sensibilitzar aquests establiments, identificar bones pràctiques, aportar eines per millorar l’oferta actual, i elaborar un model de millora que permeti la revisió contínua i l’evolució.

A la presentació, celebrada aquest dilluns 17 de setembre al centre cívic Can Deu, hi han estat presents membres de les entitats i associacions comercials del districte, gerents i directors de centres comercials i cadenes hoteleres del districte, i representants de l’Ajuntament i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

L’acte s’ha iniciat amb la presentació del regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, que també és regidor de turisme, comerç i mercats de l’Ajuntament de Barcelona. Colom ha destacat la voluntat de “convertir el districte en un territori socialment responsable“. A més, ha afegit que ja al 2014 es va fer una primera aproximació al concepte de turisme accessible en veure la necessitat de fer establiments turístics i comercials accessibles a tothom, ciutadans i ciutadanes i turistes.  “Avui tots som conscients de la importància de la sostenibilitat, però des del punt de vista dels propis negocis s’instal·la una demanda de compromís social i de democratització. El districte avança en aquest camí i ens honra i ens afavoreix per poder competir”.

Acte seguit, Mónica Cerdan i Maria Sureda, investigadores de la Càtedra de turisme i hospitalitat de la Universitat Ramon Llull i ESADE, i autores de l’informe, han presentat un resum de la metodologia i dels resultats obtinguts. Cerdan ha donat dades per situar als assistents en la conjuntura actual: “3.450.000 persones no han viatjat enguany per falta d’oferta turística accessible”. És per això, que Cerdan afegia que cal “apostar per un turisme i un comerç preparat per atendre a tothom, sense tenir en compte les seves condicions”. Sureda, per la seva part, ha presentat l’informe als assistents. A l’estudi hi van participar 14 hotels i cadenes, 3 centres comercials, 3 associacions de comerciants i 2 comerços de proximitat, tots ells ubicats a les Corts, en els quals es van analitzar quatre aspectes: els factors ambientals, l’actitud de l’equip, la formació i coneixements de l’equip i les bones pràctiques. Aquests són els principals resultats als que es va arribar: les persones amb discapacitat és un col·lectiu poc conegut, i poc visible; hi ha un interès dels establiments per millorar en accessibilitat; no compten amb una política d’accessibilitat, i menys específica per a persones amb discapacitat Intel·lectual i desenvolupament; i l’element clau és l’atenció personal, i especialment la comunicació.

Per concloure la jornada, s’ha fet una taula rodona moderada per Joan Torrella, Director general del Consorci de Turisme de Barcelona, i la presència de Gerard Cutal, gerent del Centre comercial l’Illa Diagonal; Reyes de la Corte, Vicepresidenta de l’Eix Comercial Sants-Les Corts, i Enrique Aranda, Director de l’Hotel Melià Sarrià. Durant la taula rodona s’ha conversat sobre la importància de l’accessibilitat, de les oportunitats de negoci que suposa, de la importància del treball en xarxa i les sinergies per treballar en aquest camp, i de les tasques que pot realitzar el Consorci de Turisme per afavorir la posada en marxa d’aquestes mesures.

L’Espai d’Inclusió del districte les Corts és qui promou aquest estudi. Un espai de d’acció, de reflexió i d’interacció entre el conjunt dels agents implicats: entitats de persones amb discapacitat, entitats del tercer sector i agents econòmics i de coneixement. Les accions i iniciatives de l’Espai 20+20+20 aglutinen els principis de compromís, igualtat, col·laboració, cooperació, confiança, respecte, transparència i participació.

Consulta el vídeo sobre l’estudi.

Consulta el resum de l’estudi.