Usos del temps, a distància

04/06/2020 - 12:09

Durant el confinament i la desescalada pel retorn a la normalitat, és important insistir en la necessitat d’organitzar els diferents usos del temps per tal que siguin el més equilibrats possible. En aquest sentit volem posar en valor alguns exemples d’activitats i serveis que l’Ajuntament porta a terme virtualment i que permeten l’harmonització de les diferents necessitats personals i socials, que s’emmarquen en els sis eixos del Pacte del Temps de Barcelona.

Mentre per un costat anem recuperant una certa normalitat de moviment, per l’altre va quedant cada vegada més clar que les mesures de distància física van per llarg. Tota crisi implica canvis, i la flexibilitat i la creativitat són essencials per poder-se adaptar a les circumstàncies. És en aquesta línia que des de l’Ajuntament de Barcelona, s’han continuat prestant els serveis públics que la conjuntura ha permès, i s’està treballant per possibilitar que mentre duri aquesta situació d’incertesa, es puguin portar a terme tot tipus de servei en línia.

El Pacte del Temps pretén conscienciar i fer pedagogia de la necessitat d’organitzar el temps d’una manera més saludable, igualitària i eficient, i és des d’aquest punt de vista , i considerant l’excepcionalitat del moment, que creiem essencial posar en valor i repassar algunes de les mesures i activitats que s’estan realitzant, de manera virtual, per cada un dels eixos que vertebren el Pacte, deixant clar que només són alguns exemples de la tota l’activitat en línia que s’està portant a terme.

Temps i salut: De Sanitat i Salut destaquem l’organització d’un debat virtual sobre Salut i tecnologia, una mirada des dels drets humans. Així com el reforçament dels serveis i recursos per cuidar la salut emocional de la població, amb l’edició de la Guia de serveis i recursos per cuidar la salut mental i emocional, document que detalla tots els serveis que es porten a terme des de l’Ajuntament i un llistat de recursos que es troben a les xarxes.

Temps i Educació: De l’àmbit educatiu valorem la celebració virtual els Consells Escolars de la ciutat. I remarquem l’11a edició del projecte Creadors EN RESIDÈNCIA als instituts de Barcelona, els seus protagonistes enfoquen les darreres setmanes de residència adaptant-se a un nou context, on les eines virtuals han adquirit un protagonisme no previst.

Temps i Cures: Des de l’Institut Barcelona Esport, s’està realitzat la campanya de promoció d’esport ciutadà: BCN es mou dins de casa, per tal de mantenir l’hàbit de la pràctica esportiva en el domicili i oferint propostes i recursos per facilitar-la. Destacant dins d’aquesta campanya, el projecte Cuidem a qui ens cuida, destinat a totes aquelles persones treballadores de serveis essencials que han estat i estan a primera línia, assessorant-los a través de vídeos en temes de fisioteràpia, preparació física i nutrició, oferint-los una sèrie d’exercicis i recomanacions.

Temps i participació: Decidim.Barcelona continua la seva activitat participativa, ara en línia, i ha creat un apartat específic Barcelona des de casa creant places virtuals on compartir totes les experiències que s’estan realitzant de manera no presencial a cada districte. Destaquem Memòries del confinament un espai virtual per a la recollida oberta de testimonis escrits, imatges o audiovisuals que persegueix conservar les vivències individuals i col·lectives a fi de garantir el dret a la memòria popular del confinament.

Temps i serveis a la ciutat: Les Biblioteques de la ciutat, han continuat realitzant els clubs de lectura, tot i que ara es fan de manera virtual, a través de l’aplicació Tellfy, des d’on l’expert que modera el club dinamitza el grup durant la lectura i fa sessions virtuals a la seva finalització, amb préstec telemàtic dels llibres. També a través del compte d’instagram @bibliotequesbcn_acasa s’expliquen contes als nens i nenes diverses vegades al dia, fins i tot abans d’anar a dormir.

Temps i treball en les empreses i en les organitzacions: Des del propi Pacte del Temps es portarà a terme una formació en línia sobre la importància de l’organització dels horaris per tal d’assolir equips més productius i saludables, de forma especial en el nou context econòmic i social, que permetrà a les persones participants identificar possibles oportunitats de millora relacionades amb una transformació dels horaris, la realització de benchmarking amb les altres empreses participants, i l’establiment d’un Pla d’actuació per a cadascuna de les empreses, amb mesures realistes i aplicables. A més a més, la propera sessió del Grup Impuslor tindrà lloc de manera virtual.

Des de la Xarxa Nust, es continua portant a terme el programa de Mentoria en organització del temps, realitzant-se totes les reunions en línia, entre empreses mentores i empreses mentorades. Així mateix s’estan organitzant activitats formatives i de difusió a distància que s’iniciaran el mes de juny amb la realització d’un taller sobre el teletreball.

D’altra banda,tant la realització de la Jornada Anual “El futur del temps de treball” i el lliurament del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, que ja ha arribat a la seva 8a edició., es faran el proper mes de setembre, amb ponència, taula rodona i lliurament del premi de forma virtual.