L’Ajuntament de Barcelona, en l’àmbit de la cultura, la visibilitat i la memòria sobre diversitat sexual i de gènere, promou el reconeixement de les realitats i els drets del moviment LGTBI a partir de la commemoració dels dies internacionals més rellevants. Així mateix, vol visibilitzar la participació del col·lectiu LGTBI en els actes de difusió dels esdeveniments històrics i socials en què ha patit especialment discriminació o violència.

La visibilitat LGTBI és imprescindible en un espai públic predominantment heterosexista en el qual no es reconeix la diversitat sexual i de gènere i, per tant, és especialment important en la lluita contra l'LGTBI-fòbia, però també per promoure una ciutat respectuosa vers la diversitat de la seva ciutadania.

Tenen una rellevància especial el 17 de maig, Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia, i el 28 de juny, Dia Internacional del Col·lectiu LGTBI.

27Gener
Photo of the Auschwitz-Birkenau

Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Se celebra en record de la data de l’alliberament del camp nazi d’Auschwitz-Birkenau l’any 1945. Les persones LGTBI van ser un dels col·lectius víctimes de l’Holocaust i per aquest motiu participen en aquesta diada de memòria històrica.

31Març
Flag image proud transgender

Dia de la visibilitat trans

Vol donar a conèixer la realitat trans i sensibilitzar en contra de la discriminació cap a les persones trans de tot el món.

6Abril

Dia Internacional de l’Asexualitat

Jornada per sensibilitzar sobre l’espectre asexual en la seva totalitat, incloent-hi demisexuals, asexuals grisos, asexuals i altres identitats ase, i visibilitzar-lo. Es reivindiquen els drets humans com a persones d’orientacions diverses i es denuncia la desigualtat de tracte que existeix a tot el món.

26Abril
Imagen dia visibilidad lesbiana

Dia de la visibilitat lesbiana

Jornada per defensar la igualtat de drets de les lesbianes i contribuir a fer visible les seves realitats amb la construcció d’un imaginari col·lectiu que s’ajusti a la diversitat existent a la nostra societat.

17Maig
Facade of the Barcelona City Hall with a flag of gay pride

Dia internacional contra l'LGTBI-fòbia

Commemora la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 17 de maig de 1990. Té la finalitat de sensibilitzar sobre l'LGTBI-fòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets LGTBI al món.

 

28Juny
Photographic demonstration 1977

Dia internacional de l’Orgull LGTBI

Recorda que el 1969, a la ciutat de Nova York, es va produir una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que el col·lectiu gai es rebel·lava contundentment contra la repressió institucional i social que patia. Es considera que aquest succés va marcar l’inici de l’alliberament homosexual. El 26 de juny de 1977, a les Rambles de Barcelona, va tenir lloc la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI de l'Estat espanyol.

 

23Setembre
Bisexual pride image banner

Dia internacional de la bisexualitat

Va establir-se per primera vegada l’any 1999 a Califòrnia. La finalitat és reivindicar, reconèixer i celebrar la bisexualitat, a més de respondre a la marginació i als prejudicis, dins del clúster LGTBI i de la ciutadania en general, cap a les persones bisexuals.

1-31Octubre
Banner "our body, our freedom"

Octubre trans

Arreu del món se celebra i reivindica el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, convocada per Stop Trans Pathologization. A Barcelona, es duen a terme actes diversos de visibilització i activisme organitzats per entitats i persones trans al llarg de tot el mes d’octubre.

6Octubre
Image of Sonia Rescalvo Zafra

Acte en memòria de la transsexual Sonia Rescalvo

Se celebra des de l’any 2013, quan es va donar el nom de Glorieta de la Transsexual Sònia a la glorieta del parc de la Ciutadella per recordar el brutal assassinat de Sònia Rescalvo el 1991 en aquest indret, com a mostra de rebuig contra qualsevol delicte d’odi.

1Desembre
Photograph of the facade of the City Council in an act against AIDS

Dia Internacional de la Lluita contra la Sida

Recorda totes les persones que han mort com a conseqüència del VIH i per sensibilitzar la ciutadania vers aquesta malaltia.