Un sol moment

Relats sobre la identitat de gènere

Norma Leduq

Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere

A Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere, el fotògraf Álvaro García s’aproxima a la realitat de dinou persones que qüestionen, deconstrueixen i donen respostes sobre la seva identitat de gènere des de disciplines tan diferents com la música, la performance, la moda, la interpretació o l’activisme a les xarxes socials.

El procés d’investigació fotogràfica de García, comissariat per l’Associació Cultural Berdache, és la base sobre la qual el Centre LGTBI ha configurat un projecte multimèdia més ampli. En aquest entorn virtual, les instantànies conviuen amb escrits i relats de les protagonistes de la iniciativa, reflexions que deixen entreveure experiències de migració, activisme, processos d’autoacceptació, de relació amb l’entorn, etc.

A més, la càmera del realitzador Aldemar Matias et traslladà a deu atmosferes de seguretat i confiança que et submergiran en les reflexions personals de les persones participants. Els seus pensaments giren al voltant de qüestions com la diàspora, la ciutat com a espai segur, la construcció de la identitat de gènere en l’adolescència, les relacions afectives i la precarietat, per citar alguns exemples.

Fotografies, textos i vídeos constitueixen un petit retrat generacional d’un grup de persones que, tot i tenir orígens i referents diversos tenen un tret en comú: la ciutat de Barcelona com a espai des del qual desafien les fronteres del sistema sexe-gènere.

FOTOGRAFIA

Álvaro
García

L’interès d’Álvaro García Isidro (Oviedo, 1980) per la fotografia sorgeix als anys 90 d’una manera molt poc original: amb una antiga càmera regal del seu pare i el descobriment del treball d’artistes com Robert Frank, Diane Arbus i Gary Winogrand, una mirada que, a dia d’avui, ha seguit marcant el seu treball i la seva manera de viure la vida. Poc després, estudia Belles Arts a la Universitat de Leioa (Bilbao).

Fitxa completa

VÍDEO

Aldemar
Matias

Aldemar Matias (Manaus, 1985) és realitzador audiovisual. Va estudiar Comunicació Social a la Universidade Federal do Amazonas, Brasil; Direcció de Documentals a l’Escola Internacional de Cine i TV (EICTV) de San Antonio de Los Baños, Cuba; i el màster de Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona.

Fitxa completa

Selecció fotogràfica comissariada per: