10 pel·lícules LGTBI per quedar-se a casa

04/04/2020 - 12:31

Des de casa. Deu recomanacions cinematogràfiques per gaudir d'un cap de setmana de confinament davant de la pantalla.

Si veniu al Centre LGTBI de manera habitual, sabreu que som amants del cinema. Aprofitant els dies de confinament, hem repassat el catàleg e-Biblio, en el qual podeu disposar d’una àmplia col·lecció fílmica en línia amb el carnet de biblioteques. Sí, totalment gratis. Aquesta és la tria que hem preparat. Comencem?


Pride (2014)

Un inici de comèdia. Vau poder veure aquest film al Centre LGTBI durant el cicle Barcelona – Stonewall. L’estiu del 84, en ple mandat de Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners convoca una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull londinenc, un grup de lesbianes i gais decideix recaptar fons per ajudar les famílies dels miners, però el sindicat no accepta els diners. Aleshores, el grup d’activistes decideix visitar un poblet de Gal·les per contactar directament amb una agrupació minera. Així comença la divertida història de dues comunitats totalment diferents que s’uneixen per una causa comuna.

Vivir deprisa, amar despacio (2018)

També l’hem projectat al Centre LGTBI. En Jacques és un escriptor que viu a París. A punt de fer els 40, creu que el millor de la vida encara està per arribar. Amb el temps coneixerà l’Arthur, un estudiant que viu a la Bretanya francesa. Tots dos viuen com si estiguessin en un somni romàntic o una història trista.

Tomates verdes fritos (1991)

Seguint amb el nexe culinari del títol, i com si es tractés d’una salsa, Tomates verdes fritos barreja i relliga melodrama, humor i tendresa a parts iguals. És, clarament, una història d’amistat i amor en la qual hi ha implícita la relació sentimental que uneix dues dones, l’Idgie i la Ruth, a l’Alabama dels anys trenta. Si sou més de lletres, també podeu llegir la novel·la en què s’inspira la pel·lícula, obra de Fannie Flagg.

Laurence Anyways (2012)

Xavier Dolan, l’enfant terrible del cinema canadenc, s’endinsa en aquesta pel·lícula sobre la vida de Laurence Alia, un escriptor i professor de literatura que decideix explicar a tot el seu entorn que vol començar de zero i afrontar la vida en femení. La cinta relata com avança l’existència d’en Laurence un cop pren aquesta decisió, i molt especialment com evoluciona la seva relació de parella amb en Fred. La conclusió és clara. Canviï el que canviï… Lawrence Anyways.

Mi hermosa lavandería (1985)

Daniel Day Lewis es va donar a conèixer mundialment gràcies a aquest film. L’Omar, un jove anglès d’origen pakistanès, comença a dirigir la bugaderia del seu oncle amb l’ajut d’en Johny, un antic company de classe, ara convertit en hooligan i delinqüent. El seu nou vincle laboral farà que tots dos recuperin la relació que anys enrere els unia, un amor que escandalitzarà les seves respectives famílies.

Aquesta pel·lícula s’inspira en una novel·la homònima, obra de Hanif Kureishi, mereixedor d’una nominació a l’Oscar. Dues recomanacions en una.

Tomboy (2011)

Després d’instal·lar-se amb la seva família en un barri dels afores de París, la Laure, una nena de deu anys, aprofita l’aspecte que té i el seu tall de cabell per fer-se passar per un noi. En el seu rol de Michael es veurà immersa en noves situacions. Entre altres, la Lisa, una noia del seu nou grup d’amics, se sentirà atreta per ella.

Nove de novembro (2018)

En Roberto i en Miguel fa deu anys que viuen junts. La seva relació funciona prou bé, fins que durant quatre dies de novembre un seguit de records fan que la història comenci a trontollar. Un bagatge que cada cop pesa més anirà descobrint l’autèntica naturalesa de la relació: sentiments ocults, rancúnies del passat… Un rerefons que coincideix (en el temps, però no en l’espai) amb una relació que també està a punt de canviar: la d’un Berlín dividit on un mur infranquejable està a punt de ser derruït una nit freda de novembre.

First girl I loved (2016)

Kerem Sanga escriu i dirigeix aquest drama adolescent sobre el primer amor i l’autodescobriment. L’Anne, de 17 anys, coneix la Sasha, una jugadora de softball que és la noia més popular de l’institut. A poc a poc, l’Anne es va adonant que comença a estar enamorada, de manera que decideix explicar-ho a un dels seus millors amics, en Clifton. El noi, però, reacciona de manera inesperada: li confessa que sent alguna cosa per ella i no pot suportar la idea que sigui lesbiana.

Un perro ladrando a la luna (2019)

La història d’una saga familiar xinesa explicada en diferents períodes de temps, començant pel descobriment per part de l’esposa de l’homosexualitat del seu marit. Quan la parella rebi la visita de la seva filla, altres secrets familiars quedaran al descobert.

Agosto (2019)

Cuba, estiu del 1994. Enmig del Període Especial, una de les crisis més profundes del règim castrista, milers de balseros intenten arribar a les costes dels Estats Units. Amb l’inici de les vacances, en Carlos se submergeix en un estiu despreocupat, divertint-se amb els seus amics i enamorant-se per primer cop. Coneix ben poc l’incert futur del seu país, fins que, un per un, els seus veïns i amics marxen per trobar una vida millor. El món d’en Carlos canviarà completament.