La Guàrdia Urbana ha participat aquest matí en una taula rodona sobre la formació dels professionals de la seguretat en la sensibilització sobre el col·lectiu LGTBI+ i la identificació dels delictes d’odi i discriminació com a eix vertebrador d’un entorn més segur i respectuós.
L’any 2008, coincidint amb la celebració a Barcelona de la IV Conferència Europea de Policies Gais i Lesbianes, la Guàrdia Urbana va aprovar el primer protocol de l’Estat per lluitar contra les actituds discriminatòries i els delictes d’odi.
A més, es van dissenyar un pla formatiu específic per difondre el protocol al conjunt de l’organització i una formació especialitzada per a la Unitat d’Investigació, el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) i els equips de la Policia de Barri, que són els referents de la ciutadania i les associacions amb el cos policial barceloní.
Des de llavors, els continguts del protocol formen part de la formació troncal de les formacions d’acollida del cos i tots els i les agents han fet la formació permanent de vuit hores.
Gràcies a aquest treball formatiu intern, s’han incrementat la detecció de conductes discriminatòries i d’odi i la instrucció de diligències i denúncies en matèria de diversitat sexual. A més, amb l’Oficina per la No Discriminació i la Regidoria de Feminismes i LGTBI, s’ha avançat en la millora de l’atenció integral a les víctimes de discriminació a la ciutat.
El cos policial barceloní reforça el compromís amb la defensa de la no-discriminació en trobades com la d’aquest matí a l’Associació de Policies LGTBI+ Gaylespol (Centre LGTBI de Barcelona), o bé amb la presència en actes que organitzen diferents col·lectius de la ciutat.