17-M: 30 anys de la despatologització de l’homosexualitat

17/05/2020 - 11:39

17-M. La covid-19 obliga a replantejar els actes del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, que enguany havien de tenir lloc a l’Eixample

Resumim algunes de les activitats organitzades per les entitats LGTBI de la ciutat.

El 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut va decidir eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. Enguany, la commemoració del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia no només coincideix amb el trentè aniversari d’aquesta important fita. També es produeix en un context d’emergència social i sanitària provocada per la covid-19.

Justament, els tradicionals actes del 17 de maig a Barcelona, que havien de tenir lloc al districte de l’Eixample, s’han vist alterats complint amb les recomanacions de les autoritats sanitàries. Seguint totes les mesures de prevenció i reducció de riscos, Rodrigo Araneda, vicepresident social del Consell Municipal LGTBI, acompanyat de tres representants d’entitats de la ciutat, ha fet la lectura d’un breu comunicat a la rambla de les Flors. Aquesta acció ha estat acordada pel grup de treball “Diades internacionals LGTBI” del Consell i ha recollit les premisses bàsiques exposades pel grup de treball “Propostes LGTBI per a les situacions de vulnerabilitat agreujades per la covid-19”.

El discurs ha insistit en el fet que, en les darreres setmanes, col·lectius històricament discriminats, com ara les persones LGTBI, han vist augmentats els riscos als quals es veuen exposats de manera quotidiana. A més, ha demanat que les desigualtats “es llegeixin en clau interseccional”.

En nom de les entitats, Araneda ha exigit una implicació activa de les administracions en la lluita contra l’LGTBI-fòbia i l’aplicació de mesures que posin fi a les “múltiples discriminacions i violències” que pateixen les persones LGTBI, principalment els sectors en situació més vulnerable, com ara les dones; les persones migrades; les persones trans; la infància, joventut i adolescència; les persones grans, i les que viuen amb VIH.

Activitats de les entitats

Ja fa dies que les entitats de la ciutat organitzen activitats amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. Per exemple, ahir, dissabte 16, diferents col·lectius van convocar una cassolada als balcons. Hi donaven suport, entre d’altres, el FAGC i Nou Barris LGTBI. El mateix dia, el Grup de Joves del Casal Lambda i l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) van celebrar un debat telemàtic sobre l’augment de l’LGTBI-fòbia.

Aquest 17 de maig, des de l’OCH us conviden a visibilitzar-vos a través de la campanya #PassejaLaBandera. A més, tot i l’actual situació de pandèmia, han mantingut la celebració dels Premis 17 de maig, que enguany es podran seguir a través del programa ‘Plurals i singulars’ de Ràdio 4. Podeu llegir el manifest de l’OCH aquí.

D’altra banda, nombroses entitats han publicat vídeos a les xarxes socials per destacar el seu voluntariat, les seves línies de treball o fer públiques les seves reivindicacions. És el cas d’ACATHI, Gais Positius i Gaylespol, entre d’altres.

A més, avui també podreu seguir dues xerrades organitzades per la Crida LGBTI. La primera, a les 12.00 h, és un diàleg entre Elena Longares (LesBiCat) i Sejo Carrascosa (Lumagorri ZHAT); la segona, a les 19.00 h, una conversa sobre biomedicina i diversitat sexual i de gènere en què participaran Cèsar D. Chaparro i Ángel Camacho.

Coincidint amb el seu primer aniversari, Orgull Ràdio emetrà una programació especial. Entre tots els espais destaca el debat en què participaran Elena Longares, Pol Galofre, Rubén Serrano i Personaje Personaje.

Finalment, la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, federació que agrupa 14 associacions d’arreu del territori, ha promogut la campanya “17 de maig: 14 entitats, 14 demandes”. Amb aquesta iniciativa es vol difondre el clam de diferents organitzacions amb una llarga trajectòria en l’àmbit de l’atenció i la lluita pel reconeixement dels drets LGTBI.