17M: tot el que has de saber sobre els actes del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia a la ciutat

13/05/2021 - 20:08

Et resumim les principals activitats que estan preparant el Consell Municipal LGTBI i les entitats i col·lectius de Barcelona.

La superilla de Sant Antoni (cruïlla dels carrers comte Borrell i Parlament) és l’escenari triat aquest any per les entitats del Consell Municipal LGTBI per celebrar l’acte central del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. Dilluns, 17 de maig, a les 12.00 hores, tindrà lloc la tradicional lectura del manifest conjunt, que enguany se centra en l’abordatge de la violència LGTBI-fòbica des d’una perspectiva interseccional.

L’acte disposarà de servei d’interpretació en llengua de signes catalana gràcies a la col·laboració del Casal Lambda.

Actes i activitats de les entitats i espais comunitaris de la ciutat

A banda de participar en l’acte central del 17 de maig, moltes entitats i col·lectius de la ciutat, així com alguns espais comunitaris, han preparat altres activitats pròpies.

La programació de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) a Barcelona arrenca el dissabte 15 de maig. A les 11.00 hores, organitza la taula rodona “Repensant la reparació en víctimes d’LGTBI-fòbia”, en la qual participaran Ignacio Elpidio Domínguez Ruiz, Mònica Sancho, Jaume Hombrado i el coordinador tècnic de l’entitat, Cristian Carrer. Podreu seguir la conversa a través del YouTube de l’entitat.

En acabar, a les 13.00 hores, tindrà lloc l’acte de lliurament de la 9a edició dels premis 17 de Maig, uns guardons amb què l’OCH vol reconèixer la tasca d’entitats, activistes i col·lectius a favor dels drets LGTBI. Enguany, les premiades són Eufòria, la Federació Plataforma Trans, el programa de Ràdio 4 “Onada feminista”, la Fundació Enllaç i el mural LGTBI realitzat per l’Ajuntament de Ripollet.

També el dissabte, 15 de maig, a les 18.00 hores, el GAG i ACATHI ens conviden a seguir la conferència “Violència cap a les persones LGTBI a l’Amèrica Llatina”, a càrrec d’Andrés Scagliola, consultor independent i expert en drets humans, diversitat sexual i de gènere i interseccionalitat. L’acte es retransmetrà telemàticament a través de Jitsi.

Pel que fa a FLG – Associació de Famílies LGTBI, després de celebrar amb diferents propostes el Dia de les Famílies, que és el 15 de maig, commemoraran el Dia contra l’LGTBI-fòbia fent públic el seu propi manifest.

Gais Positius, per la seva banda, posarà en marxa la campanya “Donem resposta a l’LGTBI-fòbia. Erradiquem la serofòbia”. #VisibilitatEnPositiu. Podreu seguir-la a tots els perfils de les seves xarxes socials.

L’activitat organitzada per GAYLESPOL també serà digital. En aquest cas, una conversa moderada per la presidenta de l’entitat, Isabel Tapia, que es podrà seguir per YouTube el diumenge, 16 de maig, a les 11.00 hores. Hi intervindran diferents delegats territorials de l’associació.

També el diumenge 16, la Crida LGBTI, amb el suport d’altres col·lectius, ha convocat una manifestació nocturna pel barri de Gràcia a favor del dret a l’habitatge i per denunciar les discriminacions que pateixen les persones LGTBI en aquest àmbit. El punt de convocatòria serà la plaça Joanic, a partir de les 20.30 hores.

Enguany, la reivindicació també serà present a Nou Barris. El Casal de Barri Prosperitat acull l’acte Nou Barris contra l’LGTBI-fòbia, el mateix dilluns a partir de les 18.00 hores. Per assistir-hi cal inscripció prèvia. Inclou la lectura d’un manifest, un recital poètic i una xerrada sobre recursos LGTBI amb Sergi Suárez, de l’Observatori contra l’Homofòbia.

Finalment, l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (ACGIL) tancarà la jornada del 17 de maig organitzant una pregària per les víctimes de l’LGTBI-fòbia, conjuntament amb altres comunitats cristianes d’arreu. Aquest any es farà a les 20.30 hores per mitjans telemàtics. Les persones interessades poden demanar l’enllaç a pastoral@acgil.org.

Activistes bisexuals i bolleres, protagonistes de l’activitat del Centre LGTBI

L’aportació del Centre LGTBI als actes del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia serà “Aliances BiBolleres: Visibilitzant violències, generant espais de sororitat i resistència”, una taula rodona que vol denunciar la invisibilització de les violències bifòbiques i els estereotips que encara pesen sobre la bisexualitat. Diferents activistes bisexuals i bolleres dialogaran per compartir experiències i articular pràctiques que estableixin punts de trobada. Podreu seguir-les el dia 17, a partir de les 18.00 hores, a YouTube.

Notícia en elaboració. Pots fer-nos arribar les teves activitats a comunicacio@centrelgtbibcn.org.