Aquí em sento bé: un homenatge als cabarets del Paral·lel

19/11/2019 - 11:21

Un exercici de memòria històrica per recordar els espais queer que van proliferar a les acaballes del franquisme i durant els anys de la transició.

El Centre LGTBI participa al cicle Desmuntant el Franquisme, promogut per Biblioteques de Barcelona i la Xarxa de Centres Cívics, amb Aquí em sento bé, un programa d’activitats que s’afegeix al projecte Creuem el Paral·lel de l’Arnau Itinerant i que compta amb la col·laboració de l’Ateneu del Raval i La Casa de la Pradera. L’objectiu és treballar la recuperació de la memòria dels cabarets que es van popularitzar al Paral·lel a les acaballes del franquisme i durant la transició.

La primera activitat prevista, dimecres 4 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc a la Biblioteca de Sant Antoni – Joan Oliver (c. Comte Borrell, 44 – 46). Consistirà en la projecció de diversos arxius fílmics de cabarets LGTBI que van marcar època, presentats per Edu Gión. Després del visionat de les imatges, Joan Estrada moderarà una taula rodona en què prendran la paraula diferents artistes que van protagonitzar aquella gloriosa etapa de l’espectacle barceloní: Christine, Dolly Van Doll, Mel Castán i Víctor Guerrero.

L’activitat es tornarà a repetir al Centre LGTBI dimecres 11 de desembre, a les 19 h, per oferir a la ciutadania una segona oportunitat de participar del visionat i la conversa amb les artistes.

Amb tot aquest treball pevi fet, dissabte 14 de desembre, d’11 a 13 h, us proposarem fer un pas més. Laberint Cultura ha preparat un itinerari per descobrir on es localitzaven aquests espais queer del Paral·lel. El recorregut començarà al Centre LGTBI i finalitzarà a la Casa de la Pradera amb un vermut i un espectacle de Licorka Fey. Per participar-hi cal realitzar una inscripció prèvia a la bústia info@centrelgtbibcn.org.

Desmuntant el Franquisme és un cicle d’activitats de recuperació de la memòria històrica que coincideix amb la reedició del Diccionario del franquismo, de Manuel Vázquez Montalbán, una obra en què l’autor abordava la dictadura franquista com a realitat històrica, política, sociològica i estètica.