Celebrem cinc anys de participació, cultura i atenció a les persones LGTBIQA+

19/01/2024 - 09:57

Aquest 19 de gener, el Centre LGTBI de Barcelona commemora cinc anys des que va obrir les seves portes al barri de Sant Antoni

Avui el Centre LGTBI de Barcelona fa cinc anys promovent la cultura, la participació i l’atenció integral de les persones LGTBIQA+ i del seu entorn.  

Al llarg d’aquests cinc anys, el Centre LGTBI ha consolidat els seus serveis  d’atenció directa i gratuïta per a persones LGBTQIA+ i el seu entorn, en coordinació amb les entitats i les diverses administracions.  Ho ha fet a través de serveis d’informació, orientació i primera atenció, acollida, assessorament legal, assessorament a persones trans i acompanyament psicològic propis. 

Aquests serveis es complementen i es reforcen amb els diversos espais relacionals, terapèutics, de socialització, d’activisme, d’oci, de voluntariat, de trobada, de denúncia, d’atenció a la salut i d’assessorament que duen a terme les diferents entitats residents de l’equipament. 

El Centre LGTBI també ofereix i desenvolupa una àmplia programació cultural i de sensibilització, organitzada en cicles de tres mesos de durada i oberta a totes les persones, amb l’objectiu de promoure els drets LGTBQIA+ a través de la creació cultural i artística. 

En aquests cinc anys, també s’ha creat una comunitat de persones que utilitzen els serveis del Centre LGTBI, assisteixen a les activitats i el tenen com a punt de trobada i referència.  

Aquestes persones són les fan que el Centre funcioni i tingui sentit; les que li donen impuls i alè; les que van enriquint la seva mirada a través de la seva participació i implicació.  

És per això que hem volgut retre homenatge a tota aquesta comunitat, a totis vosaltres, amb aquest vídeo recopilatori que recull un grapat de bons records: les festes que hem fet, les jornades de portes obertes, les reunions, les celebracions, les jornades anuals i molts altres esdeveniments. El treball d’edició del vídeo ha estat a càrrec de Marta Pérez Santos. 

Cinc anys de reptes i de camins compartits 

El 19 de gener de 2019 obria les seves portes l’equipament, un espai de tres plantes ubicat al barri de Sant Antoni, amb espais pensats per rebre informació i atenció especialitzada, realitzar consultes, organitzar activitats culturals i acollir el treball de les entitats LGTBIQA+. 

Poc després, el Centre patia un atac LGTBI-fòbic i feixista que, lluny d’aturar la seva activitat, va fer palesa la solidaritat i l’empatia del veïnat de Sant Antoni, i de tota la ciutat, que va mobilitzar-se espontàniament per donar mostres de suport al Centre i de rebuig contra l’odi.  

No ha estat l’únic repte que ha hagut d’enfrontar l’equipament: el març de 2020, amb poc més d’un any de vida, el Centre LGTBI va tancar les seves portes per la situació de pandèmia de la Covid-19 i durant aquest any i el 2021 va haver de reconvertir els seus serveis per adaptar-se a les diferents restriccions sanitàries, oferint activitats i atencions de manera online.  

A poc a poc, el 2022 el Centre va anar recuperant la presencialitat en les seves activitats i atencions i tornant a sentir el caliu de la comunitat de persones que fan ús de les seves instal·lacions i serveis i formen part de les seves propostes. 

Finalment, el 2023 ha suposat un any de consolidació dels serveis, fent visible encara més que el Centre LGTBI respon a les necessitats de les persones LGTBIQA+ i del seu entorn. 

Volem agraïr-vos que formeu part d’aquests cinc anys de camí i celebrar-ho amb vosaltres amb una programació especial que desenvoluparem al llarg del 2024. Estigueu atentis a aquesta web, als nostres perfils de xarxes socials i també al vostre e-mail, perquè a poc a poc anirem desvetllant què tenim preparat per compartir, celebrar i continuar millorant. 

Festa Major de Sant Antoni 2024 

La primera parada d’aquest recorregut de celebracions que volem estendre durant el 2024  serà el dissabte 20 de gener, de 20 a 23 h, als Jardinets de l’Alguer (avinguda de Mistral, 10), en el marc de la Festa Major de Sant Antoni. Comptarem amb un divertit joc de bingo-bollo, a càrrec d’Ana Joven i Ester Naranjo, i amb un DJ set a càrrec de Voodoo Sound System.