Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia

17/05/2020 - 14:37

Commemoracions.. 17M -Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia. Comunicat del Consell Municipal LGTBI

El 17 de maig de 1990 l´Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals. Enguany, es compleixen 30 anys d´aquest assoliment en la lluita contra l'lgtbi-fòbia.

Des de fa uns anys, cada 17 de maig, es commemora aquesta diada internacional en un districte de Barcelona i conjuntament amb les entitats del seu territori i el Consell Municipal LGTBI es treballa la programació de l’acte. La finalitat de la diada és sensibilitzar sobre l’lgtbi-fòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets LGTBI i també, des del districte, apropar el 17 de maig i la seva significació als diferents barris que el composen.

La situació d´emergència sanitària per la CòVID-19 impedeix dur a terme aquesta commemoració com altres anys, però tot i així no es vol deixar de commemorar aquesta diada i recordar que les raons per les qual es celebra segueixen vigents.

D’aquesta manera s’ha penjat la bandera LGTBI a la seu del districte de l’Eixample, districte on tocava fer els actes commemoratius d’aquest any. I el grup de treball de Diades Internacionals LGTBI del Consell Municipal LGTBI de Barcelona ha decidit expressar el seu posicionament fent arribar un comunicat llegit pel vicepresident del Consell Municipal LGTBI, Rodrigo Araneda, des de la Rambla, espai de la ciutat on va tenir lloc la primera manifestació de l’Estat pels drets LGTBI.

Aquest 17 de maig es vol recordar la celebració d’aquests 30 anys d’aquesta diada i sobretot es vol posar de manifest que el context de pandèmia ha fet visibles i agreujat les situacions de vulnerabilitat que els col·lectius LGTBI ja patien i que cal entendre i abordar de manera urgent i des d’una mirada interseccional. I reivindicar que, ara més que mai, no es pot donar un pas enrere en la lluita dels drets de les persones LGTBI i en contra de l’lgtbi-fòbia. I de manera específica, com exposa el vicepresident del Consell Municipal LGTBI, Rodrigo Araneda, en aquest posicionament, la necessitat de considerar especialment els col·lectius de persones LGTBI que més estan patint en aquesta pandèmia: persones migrades, refugiades o sol.licitants d’asil; persones trans amb problemes d’inserció laboral i falta de suport familiar; persones LGTBI que exerceixen el treball sexual; persones joves que viuen situacions d’lgtbi-fòbia en l´àmbit familiar o en certs centres d’acollida; persones grans LGBTI; persones LGBTI en situació de carrer.

El Centre LGTBI de Barcelona i les entitats del moviment activista LGTBI de la ciutat han organitzat un seguit d’activitats que es poden consultar en aquest enllaç.