El racisme i la xenofòbia i l’LGTBI-fòbia, motius principals de discriminació a la ciutat

06/09/2021 - 10:45

Inclusió. L’OND ha presentat el balanç d’atencions del primer semestre del 2021, en què s’han obert 125 expedients.

L’Oficina per la No Discriminació (OND), el servei municipal especialitzat per atendre les persones que han sofert discriminació a la ciutat, ha presentat les dades del primer semestre de l’any. El racisme i l’LGTBI-fòbia encapçalen la llista d’expedients oberts i representen més del 60% del total.

Tant els expedients oberts per racisme i xenofòbia com els que s’han obert per LGTBI-fòbia representen més del 30% del total i encapçalen les dades dels casos atesos per l’OND. No obstant això, en el cas del racisme i la xenofòbia s’ha produït un descens important, de 12 punts, respecte al mateix període de l’any 2020, mentre que els casos d’LGTBI-fòbia han augmentat en 5 punts.

Durant el primer semestre del 2021, l’OND ha obert 125 expedients per vulneració de drets i discriminació, un 13% més que del gener al juny del 2020, en què en va tramitar 111.

L’LGTBI-fòbia, en tendència ascendent

Fins al juny, l’Oficina per la No Discriminació ha obert 39 expedients per motiu d’LGTBI-fòbia. D’aquests expedients, 23 són per homofòbia, 14 per transfòbia i 2 per lesbofòbia. En 24 casos hi ha hagut vulneracions del dret a la integritat moral, i en 7 s’han produït agressions físiques.

Davant de casos de discriminació per LGTBI-fòbia, l’OND disposa d’un protocol de coordinació i actuació amb l’Observatori contra l’Homofòbia i el Centre Barcelona LGTBI, per tal d’oferir una atenció integral a la víctima i atendre les seves necessitats socials, psicològiques o jurídiques.

En aquest context, el consistori ha anunciat que exercirà d’acusació popular en el cas de les agressions que van tenir lloc a finals del mes de maig contra dues parelles homosexuals a la platja del Somorrostro. Les víctimes van rebre agressions físiques i verbals, i una d’elles va patir una fractura maxil·lar.

La integritat moral, el principal dret vulnerat

Pel que fa al tipus de drets que es vulneren en les situacions que es reporten a l’OND, el dret a la integritat moral es produeix en 43 de les 125 situacions i es manté com el principal dret vulnerat. En segon lloc hi trobem la prestació de serveis i, en tercer lloc, el dret a l’habitatge, que augmenta.

Destaca també la davallada en el nombre d’expedients per agressions físiques, que han passat de 27, el primer semestre del 2020, a 11.