Estrena del documental "El Fil Rosa: Memòria dels moviments LGTBI"

25/06/2018 - 13:37

#40anysLGTBI. El proper divendres 29 de juny a les 21.30 h s’estrena el documental amb una projecció pública a la plaça Salvador Seguí.

El proper divendres, 29 de juny, a les 21.30 hores, s’estrena el documental "El Fil Rosa: Memòria dels moviments LGTBI", amb una projecció pública a la plaça de Salvador Seguí. El documental repassa la història dels moviments LGTBI a la ciutat de Barcelona, partint dels anys previs a la convocatòria de la primera manifestació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), el 26 de juny del 1977.

El documental és un dels fruits del projecte de memòria posat en marxa amb motiu dels 40 anys de la primera manifestació. Parteix d’aquesta fita per indagar en què ho va fer possible, què podem aprendre d’allò i d’aquests 40 anys d’història i quins són els reptes encara pendents per la conquesta de drets i llibertats. Es tracta d’estirar el fil de la història per imaginar futurs possibles. En aquest procés s’ha generat un arxiu de memòria oral sobre el qual l’equip del projecte vol seguir treballant, i per tant aquest procés no s’acaba amb l’estrena del documental sinó que segueix viu.

El film parteix dels primers moviments d’alliberament homosexual que sorgeixen encara sota el franquisme, i aborda la repressió que es vivia tant durant la dictadura com en els anys posteriors, però assenyala també quins espais de llibertat existien.

Lluites diverses

El projecte pretén defugir una visió de la història del moviment centrada en la lluita dels homes gais, i posa el focus també en altres realitats que hi han conviscut, sovint invisibilitzades. El títol fa referència a la necessitat de reivindicar i resseguir el fil de la història, i fer presents referents de lluites que poden servir a les noves generacions per a la reivindicació i la defensa dels seus drets. En aquest camí apareixen fites com la creació de les primeres organitzacions LGTBI, el clam per la visibilitat, especialment de les dones i de les persones trans, la lluita per fer front a la pandèmia del VIH, les reivindicacions legals o la problemàtica de la LGTBIfòbia encara present avui en dia.

“El Fil Rosa” és ’un projecte impulsat per la Fundació Periodisme Plural, el Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la UPF i la cooperativa Bonobo Films amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Equip

Direcció: João França
Guió: Adrià Rodríguez Castelló i João França
Edició i postproducció: Albert Lloreta – Bonobo Films
Imatge i so: Sandra Lázaro, Victòria Oliveres i Sònia Calvó
Assessorament històric: Jordi Mir Garcia – Centre d’Estudis sobre Moviments Socials

Persones entrevistades

– Armand de Fluvià
– Nazario Luque
– Empar Pineda
– Mercè Otero
– Jordi Barceloneta
– Jordi Petit
– José Romero Ahumada
– Sofía Bengoetxea
– Mar Cambrollé
– Beatriz Espejo
– Carme Porta
– Eugeni Rodríguez
– Montse Pineda
– Brigitte Vasallo
– Laia Serra
– Elena Longares
– Miquel Missé