Festa del Centre LGTBI: dissabte 21 de maig, tornem als carrers!

10/05/2022 - 12:44

Dissabte 21 de maig, el Centre LGTBI organitza la Festa del Centre, amb un programa d’activitats des del matí a la nit, per a tots els públics i per a tots els gustos.

Dissabte 21 de maig, el Centre LGTBI organitza la Festa del Centre, amb un programa d’activitats des del matí a la nit, per a tots els públics i per a tots els gustos.

La Festa comença amb una jornada de portes obertes al Centre, en la qual es podrà passejar per una fira de publicacions dissidents de diferents llibreries LGTBI i feministes o capbussar-se en les fotografies històriques del moviment LGTBI a través d’un taller de serigrafia tèxtil.

Alhora, sortim al carrer Comte Borrell per tornar a trobar-nos amb el veïnat. A la porta del Centre hi haurà aparcada una furgoneta que vol ser un vehicle cap a l’experimentació sonora. A més, tindrem un taller de “cuina desviada” que vol rescatar aquells aliments que sovint es malbaraten per cuinar el dinar popular del qual gaudirem a l’aire lliure.

Per la tarda, des de les 17h, la Festa es trasllada a la Ronda de Sant Antoni, amb un seguit d’actuacions musicals que van des del jaleo flamenco queer d’Isabel Rivera, al pop intimista de Jimena Amarillo o l’univers eclèctic de Mercedes Peón, passant per les veus dissidents de Megane Mercury i Navxja i tancant el programa amb el petardeo del DJ Gaspar Blaya.

Programa complet de la Festa del Centre LGTBI

Programa Festa Centre LGTBI 2022 (1)

11-14 H

CENTRE LGTBI (Comte Borrell, 22)

ESPIGACIONES (Nora Haddad i Elettra Picorossi). Mitjançant un taller d’estampació col·laboratiu i per totis, el projecte recol·lecta antigues imatges de representacions polítiques del col·lectiu LGTBIQ+ que romanen tancades als arxius per fer d’elles una memòria descontextualitzada, resignificada i gravada en les seves peces de roba.  D’ 11 a 13 hrs.

LLIBRES DIVERSOS. Diverses llibreries LGTBIQ+ i feministes (Cómplices, Antinous, Prole i Odd Kiosk) participen d’ un mercat de publicacions perquè puguis passar un matí remenant llibres i fanzines sobre diversitat sexual i de gènere.

C/ COMTE BORRELL (entre Parlament i Marqués de Campo Sagrado)

LA COSA ORGULLOSA (Chico Trópico). L’orgull es canta, es toca, es declama, es coreja, s’entona, es recita… La COSA, Centre Organitzat de So Ambulant, aterra al Centre LGTBI per gravar les comunitats que viuen i vibren al seu voltant, partint de la pregunta: de què et sents orgullosa? A bord de la caravana-estudi de gravació de Chico Trópico, es construeix entre totis una peça sonora, realitzant diversos exercicis musicals i sonors, que puguem ballar, escoltar i corejar.

QUEER DANCERS (Clàudia Mallart). Queer Dancers és una instal·lació que tracta sobre la visibilitat, la inclusió i la coexistència de dissidències en un mateix espai. Uns ninots ballarins apareixeran des de la seva màxima fluidesa per representar els valors de la bandera més inclusiva de la comunitat.

CUINA DESVIADA (Grafitti Receptes). Activitat participativa de preparació col·lectiva d’aliments, amb un primer plat d’”amanida desviada” amb plantes espontànies, rares, salvatges, desconegudes, desviades, perifèriques, picants, punxants, de cossos irregulars i propietats variades, i un segon plat de “migas de descart”, aprofitant el pa que es llença a alguns forns del barri, el que queda fora del sistema, l’aliment que es considera lleig, massa dur, o massa tou, de descart. El menú quedarà grafitejat per tenir una memòria escrita als murs i poder tornar a cuinar-les, draguejar-les i menjar-les quan vingui de gust.

14 – Dinar popular a càrrec de Grafitti Receptes (limitat a 200 persones)

17 – 22:30 H

RONDA DE SANT ANTONI, 1 (cantonada Urgell)

17 h Barcelona Gay Men’s Chorus. El cor de veus masculines Barcelona Gay Men Chorus, nascut en 2014, és una entitat independent sense ànim de lucre que autofinancia la seva activitat. L’associació potencia una formació vocal i artística contínua per oferir un espectacle accessible a persones sordes i col·laborar en causes solidàries generals i del col·lectiu LGTBIQ+.

18 h Isabel Rivera i els seus jaleos flamencos queer. Jaleo flamenco per alçar la veu i reivindicar un món ple de llibertat i de respecte, amb Isabel Laudenbach i Jero Ferec a la guitarra, Irene Zugaza i Anna Colom al cante, i Isabel Rivera Cuenca al baile, un grup feminista i LGTBIQ+ que coincideixen en amar el flamenc i fer d’ell un estil de vida.

19 h Jimena Amarillo. Destaca en l’escena del nou pop espanyol fet per debutants joves, autosuficients i espontanis que barregen influències i gèneres amb naturalitat. La clau del seu èxit és la sinceritat, la manera tan empàtica que té d’explicar les seves alegries, penes i enamoraments, amb la qual resulta senzill identificar-s’hi amb les seves experiències.

20 h Mercedes Peón. Compositora heterogènia, vocalista i multiinstrumentista gallega. Creadora del que ella mateixa anomena com a “música d’autoestima cultural”, en la qual obre un univers d’eclecticisme i reconeixement d’allò local que resulta difícil etiquetar. El seu darrer treball, Deixaas, és una experiència sensorial que barreja pandereta, sintetizadors, piano, veu, el rumor de l’aixada o els sons reals de la construcció naval. La seva posada en escena connecta artesania i avanguàrdia de manera excepcional. Ha rebut el Premi Nacional de Música de Galícia i ha sigut la primera dona en rebre el Trofeu Macallan de gaita.

21 h Megane Mercury’ i Navxja. Megane Mercury és artista multidisciplinar amb base a Madrid i utilitza les arts visuals com el seu principal mitjà d’expressió. Compartirà escenari amb NAVXJA, projecte musical d’una altra artista multidisciplinar madrilenya la qual canta sobre el heartbreak, el fet de ser vulnerable i les seves experiències amb sons dreamy, molt de reverb i una veu potent.

22 h Gaspar Blaya. Conegut com a Monsieur Blaya DJ i rebatejat com “el rei del petardeo”, és tot un camaleó dels plats. Tan aviat anima una sessió amb l’electrònica més pura, sempre inspirada pel french touch, el dance i el house, com et munta una verbena digna de les festes de qualsevol poble de Múrcia.

Les activitats de la Festa estaran presentades per Brigitta Lamoure.

Tret de sortida per L’Orgullosa, la festa municipal de la diversitat LGTBI

La Festa del Centre LGTBI és només el tret de sortida de L’Orgullosa, la celebració de l’orgull LGTBI que organitza l’Ajuntament de Barcelona i que s’estendrà durant tot el mes de juny amb un programa d’activitats que abasten diferents districtes de la ciutat.

També al mes de juny es recupera la iniciativa Museus LGTBI, en la qual diferents museus de la ciutat de Barcelona, com ara el MACBA, el MNAC, el Museu Picasso o el Museu Marítim entre d’altres acullen activitats relacionades amb la diversitat afectiva i de gènere.

El cicle conclou el 30 de juny amb una jornada de taules rodones al Centre LGTBI de Barcelona, que buscarà reflexionar sobre els museus com a institucions i es preguntarà si hi ha possibilitat de queeritzar-los.

El programa complet d’activitats per L’Orgullosa es pot consultar al web orgullosa.barcelona.