Gais Positius, 25 anys de lluita pels drets de les persones amb VIH

26/11/2019 - 18:35

Activisme. Una taula rodona analitzarà el passat, present i futur del VIH i la sida. També es podrà veure el documental ‘30 anys positius’, de Lulú Martorell i Roger la Puente.

Una tarda dedicada a celebrar 25 anys d’activisme i lluita pels drets de les persones amb VIH i sida. Dimecres, 27 de novembre, de 18.00 a 20.30 hores, l’associació Gais Positius celebrarà el 25è aniversari amb una programació especial d’activitats al Centre LGTBI de Barcelona.

L’acte l’inaugurarà la consellera de Salut, Alba Vergés, i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

Després dels parlaments institucionals tindrà lloc una taula rodona en què diverses persones que han participat activament en el dia a dia de l’entitat analitzaran el passat, present i futur del VIH i la sida. S’hi afegiran, també, diverses activistes i persones expertes.

Tot seguit, la investigadora Nancy Garín presentarà el documental 30 anys positius, un treball de Lulú Martorell i Roger la Puente que parteix del mural Tots junts podem parar la sida, de Keith Haring, per explorar tot el que ha provocat la sida en les darreres dècades a Barcelona, revisant, alhora, reptes i conquestes assolides. Després de la projecció tindrà lloc un petit cinefòrum amb la directora de la pel·lícula, que també serà present a l’acte.

La jornada acabarà amb un petit refrigeri a les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona.

25 anys d’ajuda mútua i lluita pels drets de les persones amb VIH

Gais Positius va ser la primera associació de suport entre iguals d’Espanya i, actualment, continua sent l’única de l’Estat gestionada íntegrament per homes gais que viuen amb VIH.

L’entitat es va constituir formalment l’1 de desembre de 1994 a partir d’un petit grup d’homes seropositius que es reunien, prèviament, a la Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya per rebre informació i suport. En un moment en què no es disposava de tractaments efectius i la mortalitat causada per la sida era molt elevada, Gais Positius va començar a treballar per preservar la confidencialitat d’aquestes persones, fomentar l’intercanvi d’informació per aclarir dubtes i difondre les nocions essencials sobre VIH i la sida, la seva forma de transmissió i els possibles tractaments. Un quart de segle després, Gais Positius ha anat adaptant els seus projectes i serveis a la realitat canviant del VIH.

Des del mes de març, Gais Positius és una de les entitats residents al Centre LGTBI de Barcelona, des d’on segueix impulsant activitats i programes, entre els quals destaquen diversos grups de suport i ajuda mútua i el Servei de Prova Ràpida de VIH i sífilis, que atén anualment centenars de persones.

Gais Positius és membre, també, de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, la federació d’associacions LGTBI més important en l’àmbit català.