Els museus reivindiquen l'Orgull LGTBI

11/06/2021 - 18:33

Visites comentades, itineraris especials, exposicions temporals i xerrades són algunes de les propostes amb què volen promoure una relectura de les seves col·leccions i espais.

Els museus surten de l’armari. Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que té lloc el proper 28 de juny, set institucions culturals han decidit transformar els seus espais i la seva programació per celebrar la diversitat sexual i de gènere des dels seus respectius àmbits de treball.

Exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades són algunes de les activitats amb les quals, durant els mesos de juny i juliol, volen facilitar una nova mirada d’obres d’art, col·leccions, galeries i edificis patrimonials. L’objectiu és destacar realitats que, fins ara, eren poc representades o desconegudes en els relats museogràfics habituals.

El projecte “Museus LGTBI”, que compta amb el suport del Centre LGTBI, és una iniciativa de la Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Museus de Sant Cugat del Vallès. Aquests equipaments han volgut mostrar el seu compromís amb la diversitat sexual i de gènere dissenyant propostes que analitzen les diversitats dels cossos, rellegeixen usos i costums històrics, destaquen les trajectòries personals d’activistes, descobreixen les facetes ocultes d’artistes o fan una aproximació queer a la seva obra, entre altres qüestions.

Pots consultar les activitats previstes al web museuslgtbi.barcelona.

Un taller de drag per apropiar-te dels arquetips dels museus

L’aportació del Centre LGTBI a la programació és “Bestiari excitat”, un taller de drag durant el qual les travestis Norma Mor i Ken Pollet, juntament amb l’historiador de l’art Víctor Ramírez Tur, et proposaran reapropiar-te de tots els arquetips presents als museus. L’activitat tindrà lloc el 10 de juliol.