Recordem Sonia Rescalvo a 31 anys del seu assassinat

06/10/2022 - 09:39

Aquest 6 d’octubre es commemoren 31 anys de l’assassinat de Sonia Rescalvo, una dona trans que vivia al Parc de la Ciutadella de Barcelona i que el 1991 va patir l’agressió d’un grup de neonazis que li va causar la mort.

Aquest 6 d’octubre es commemoren 31 anys de l’assassinat de Sonia Rescalvo, una dona trans que vivia al Parc de la Ciutadella de Barcelona i que el 1991 va patir l’agressió d’un grup de neonazis que li va causar la mort.

El proper 8 d’octubre a partir de les 11h ens trobarem per a recordar-la al Parc de la Ciutadella, al voltant de  la Glorieta que, des l’any 2013, duu el seu nom. 

Qui va ser Sonia Rescalvo? 

Sonia Rescalvo Zafra va néixer a Conca l’any 1956. Durant els seus anys de joventut es va traslladar a Barcelona, on va passar a formar part del món artístic del Paral·lel, al Teatre Arnau. Hi va treballar molts anys com a vedet, i va arribar a tenir molta fama. Amb la crisi de l’espectacle de varietats es va quedar sense feina i es va haver de traslladar al parc de la Ciutadella, on vivia i on es dedicava al treball sexual. 

La matinada del 6 d’octubre de 1991 va ser assassinada brutalment per un grup de caps rapats nazis a la glorieta del parc de la Ciutadella. Sonia Rescalvo dormia en aquesta glorieta amb la seva amiga Doris, que també va ser agredida. Abans de fugir, el grup de nazis va agredir una tercera persona sense llar a l’hivernacle del parc, qui va perdre la visió arran de l’atac. 

Els fets van ser denunciats pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la Coordinadora Gai-Lesbiana. L’any 1994 va tenir lloc el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona, i la sentència va ser condemnatòria, per un delicte d’assassinat. 

Per què és important recordar-la? 

L’assassinat de Sonia Rescalvo va ser un crim d’odi de caire feixista. En aquest fet es barregen la transfòbia, per l’odi a la identitat de gènere de Sonia, i l’aporofòbia, és a dir, el rebuig cap a ella per ser una persona que vivia al carrer, sense mitjans econòmics.  

 Al moment en el qual es va produir el crim, però, no existia encara la figura penal dels delictes d’odi. Tanmateix, el fet que el crim fos denunciat per part d’entitats LGTBI i que els assassins fossin condemnats va marcar un precedent per acabar amb la impunitat dels crims contra persones LGTBI+. 

Amb el temps, Sonia Rescalvo ha esdevingut un símbol per als col·lectius LGTBI que lluiten contra la transfòbia, l’odi i el feixisme. El 6 d’octubre, data de la seva mort, ha passat a ser una data significativa per a la memòria de les persones trans a Catalunya i se  situa dins del context de l’Octubre Trans, que a escala internacional reivindica la despatologització d’aquestes identitats. 

L’any 2013, a proposta de la Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya, que gestiona el Centre LGTBI de Barcelona, es va donar el nom de Transsexual Sonia a la glorieta on va ser assassinada. 

L’any 2021, coincidint amb el 30 aniversari de l’assassinat, es va instal·lar una placa per explicar els fets i es va celebrar un acte en la seva memòria que va comptar amb la presència d’artistes, activistes i autoritats municipals.

Aquest any, tornarem a recordar-la denunciant el delicte d’odi que va patir i reivindicant la defensa dels drets de les persones trans.