Un ampli programa d'activitats per retre homenatge a la revolta d'Stonewall

25/06/2019 - 11:39

LGTBI. El Centre LGTBI vol commemorar l’aniversari de la revolta que va marcar el naixement del moviment LGTBI a nivell internacional.

#BarcelonaStonewall: 50 anys d’orgull i alliberament. Aquest és el títol del programa d’activitats gratuïtes amb què el Centre LGTBI de Barcelona vol commemorar l’aniversari de la revolta d’Stonewall, considerada el naixement del moviment LGTBI a nivell internacional.

L’eix conductor del cicle és, justament, l’exposició ‘Barcelona – Stonewall: un viatge d’anada i tornada a les primeres manifestacions LGTBI’. Es tracta d’un projecte expositiu produït directament pel Centre LGTBI de Barcelona i realitzat amb material fotogràfic provinent del Centre de Documentació de l’LGBT Centre de Nova York, l’Arxiu Municipal de Barcelona i la col·lecció de Colita. A través d’una trentena d’imatges, l’exposició mostra les primeres manifestacions que van començar a organitzar-se a la ciutat de Nova York un any després de la batuda policial de l’Stonewall Inn, el Christopher Street Liberation Day, així com altres expressions d’activisme i mobilització incipient al voltant de la lluita pels drets LGTBI.

A la vegada, la mostra exposa algunes imatges de la històrica manifestació de la Rambla l’any 1977. A partir de material històric conservat al Centre de Documentació Armand de Fluvià i al Centre de Documentació de Ca la Dona, l’exposició contextualitza l’ambient polític i social en què va tenir lloc aquella primera protesta, i estableix un paral·lelisme amb el cas novaiorquès per retratar com Barcelona i Nova York han estat històricament referents de la lluita pels drets civils i plataformes de visibilitat dels col·lectius que han fet d’aquestes metròpolis els escenaris de les seves reivindicacions.

L’exposició, que es pot visitar fins al 31 d’octubre en l’horari habitual d’obertura del Centre LGTBI, és el primer projecte internacional de l’equipament i una clara mostra de la seva voluntat d’establir relació i col·laboracions amb altres espais LGTBI d’arreu del món.


L’evolució de l’activisme LGTBI des del cinema i la literatura

El cinema i la literatura també tenen un pes important en aquest cicle d’activitats. La plataforma Filmin ha curat per al Centre LGTBI una selecció de pel·lícules que reflexionen i recullen diverses aproximacions a l’evolució del moviment LGTBI des d’una perspectiva històrica, antropològica, artística, activista o social.

La primera pel·lícula programada (10 juliol, 18.30 h) és Vito, un documental sobre l’activista nord-americà Vito Russo, present a la revolta d’Stonewall, autor del famós llibre Celluloid Closet, membre de primeres organitzacions LGTBI del país i participant actiu del moviment de protesta contra la inacció de l’administració Reagan davant la Sida. La següent projecció serà McKellen: Tomando partido (24 de juliol, 18.30 h), un film en què l’actor Ian McKellen reflexiona sobre la seva carrera, la seva sortida de l’armari i el seu compromís amb els drets LGTBI. El cicle de cinema es reprendrà el 18 de setembre amb la comèdia britànica Pride; seguirà amb el documental Trans (2 d’octubre, 18.30 h), sobre la vida i experiències de diverses persones transgènere als Estats Units; i amb Queerama (16 d’octubre, 18.30 h), un collage visual fet a partir d’imatges de pel·lícules, informatius i anuncis conservats al British Film Institute que rememoren un segle d’experiències LGTBI al Regne Unit. L’encarregat de tancar el cicle de cinema serà el director barceloní Gustavo Sánchez, que presentarà en persona al Centre LGTBI la seva òpera prima, I Hate New York, un documental que ens traslladarà de nou a la ciutat dels gratacels, en aquesta ocasió per fer un retrat polièdric de quatre artistes transgènere que han esdevingut icones de la cultura underground: Chloe Dzubilo, Amanda Lepore, Sophia Lamar i T De Long.

Des de l’àmbit literari, l’escriptor Sebastià Portell dinamitzarà un Club de Lectura des del qual proposarà una relectura de la revolta d’Stonewall per sitar-la en el context teòric, literari i social. Portell ha decidit iniciar el Club amb una triple selecció literària. A partir de Manifiestos gays, lesbianos y queer, de Rafael M. Mérida, connectarem la revolta d’Stonewall amb altres moviments LGTBI d’arreu del món (17 de setembre, 19.30 h); amb els versos plens de transgressió d’El bell país on els homes desitgen els homes, de Biel Mesquida (8 d’octubre, 19.30 h), l’agermanarem amb la Rambla més llibertària; i amb Virginie Despentes i la seva Teoria King Kong (29 d’octubre, 19.30 h) dibuixarem un nou horitzó possible per a l’activisme dels cossos. Per participar al Club de Lectura caldrà realitzar una inscripció prèvia, totalment gratuïta.


Una ciutat amb molta història

Amb l’objectiu de posar en valor l’empremta que el moviment LGTBI de Barcelona ha deixat en els carrers i places de la ciutat, el cicle #BarcelonaStonewall també proposarà diverses rutes temàtiques coordinades per l’historiador Leopold Estapé. La primera, La memòria de la persecució, tindrà lloc el 20 de juliol, a les 18 h, i permetrà recórrer els escenaris més destacats de la memòria col·lectiva de la diversitat sexual i de gènere. Sonia Rescalvo, les presons, els convents, botxins i execucions, sospitosos habituals, bordells, el Sant Ofici, Picasso, la Candela, Pere IV, Rafael de Leon, Jean Genet i les Carolines seran alguns dels episodis i personatges històrics que es tractaran.

Estapé també ens passejarà per La Barcelona trans (14 de setembre, 18 h), un itinerari que saltarà per diferents èpoques històriques per reconstruir l’aportació que han fet al llarg dels anys diversos referents trans, des de la Barcelona del segle XVI fins ben entrat el segle XX. Tot plegat coneixent episodis com la tràgica mort de Sonia Rescalvo i celebrant les aportacions de personatges com Jean Genet, Ocaña i fenòmens com el transformisme del Paral·lel.

La Ruta literària LGTBI (5 d’octubre, 18 h) serà l’últim recorregut. En aquesta ocasió, l’activitat transitarà per catorze referències literàries i localitzacions relacionades amb textos i vivències d’autors com García Lorca, Terenci i Anna Maria Moix, Josep Maria de Sagarra, Gabriel J. Martín, Alberto Cardín i Cervantes, realitats que aporten una nova visió de la Barcelona més literària.