Un homenatge a la memòria dels activismes de la sida i a les persones que viuen, actualment, amb VIH.

Els anys 80 van començar amb l’alerta generada pel VIH i la sida. Foren moments d’incertesa i d’especulació que donaren pas a la por, l’estigma i l’exclusió social.

L’emergència de la situació va mobilitzar nombroses comunitats, que van veure la necessitat d’organitzar-se i fer front al devastador impacte de la malaltia, generadora de problemàtiques a les quals l’administració no era capaç de donar resposta. La urgència era de caràcter mèdic i científic, però també existia en els àmbits legal, social i afectiu. Prevalia, a més, la falta d’informació.

És en aquest context quan apareixen els activismes de la sida i comencen a treballar en un ampli espectre d’àrees de les cures, com la prevenció, la recerca de tractaments, la reivindicació de drets, la representació i generació d’informació, l’atenció i el suport mutu. Aquestes lluites es van portar a terme amb una gran capacitat de transversalitat entre col·lectius, arribant a tenir un abast global.

‘Gent positiva. VIH i sida, relats locals d’una història global’ activa la memòria dels moviments de Barcelona que van ser capaços de generar espais de resistència a la crisi de la sida. S’hi inclouen, també, organitzacions d’altres indrets amb les quals va haver relació. Les seves accions van comprendre el desenvolupament de protocols de prevenció, la investigació sobre tractaments complementaris, la formació de grups d’ajuda mútua…

Aquestes narracions, realitzades mitjançant documents i materials d’organitzacions, agents i artistes locals i d’altres territoris, s’acompanyen d’una necessària reflexió sobre l’estat actual del VIH i la sida. Malgrat que des de la introducció del TARGA (Tractament Antiretroviral de Gran Activitat), l’any 1996, és possible viure amb VIH en molts països del món, encara són necessàries moltes millores en aspectes socials. Hi ha tendència a assumir que la sida forma part del passat, però a nivell global les morts per complicacions derivades de la infecció encara són nombroses, com també ho són els nous casos de transmissió.

En aquest recorregut pel temps, l’exposició compta amb documentació d’arxiu de diverses entitats locals. Organitzacions com ACT UP Barcelona, Comitès Ciutadans Antisida, Casal Lambda, FAGC, Coordinadora Gai-Lesbiana, Stop SIDA, SIDA STUDI, ACTUA, Projecte dels Noms-Hispanosida i Gais Positius, entre altres. També hi són representats agents i artistes d’altres contrades de l’Estat espanyol, com COGAM, Comitè Antisida de València, La Radical Gai, LSD, Miguel Benlloch y Pepe Miralles; i alguns que provenen d’altres països, com Brasil, Mèxic i Xile.

L’exposició treballa tot allò que implica viure amb VIH avui i ens apropa a la manera en què es fa front a la realitat des de les associacions. Us proposem relacionar memòria i present per mantenir obert el debat al voltant del VIH i la sida.

Comissàries:
Nancy Garín
Linda Valdés

Horaris


Aquesta exposició activa la memòria dels moviments locals que van ser capaços de generar espais de resistència a la crisi de la sida. Les narracions, realitzades mitjançant documents i materials d'organitzacions, agents i artistes locals i d'altres territoris, desemboquen en l'actualitat. Us convidem a mantenir obert el debat i a conèixer el que implica viure avui amb VIH.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Centre LGTBI de Barcelona

Adreça:
C Comte Borrell, 22
Districte:
Eixample
Barri:
Sant Antoni
Codi postal:
08015
Població:
Barcelona