SHOGA - Cicle de cinema LGTBI africà

Enguany volem celebrar el Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI d’una manera diferent. Sense sortir de les vostres llars, us convidem a viatjar al continent africà per conèixer diferents realitats de les persones LGTBI a països com Kenya, Lesotho i Tunísia.

El Centre LGTBI de Barcelona presenta SHOGA, un cicle de cinema LGTBI africà format per sis pel·lícules que ens aporten mirades complementàries sobre com es viu la diversitat sexual i de gènere a l’Àfrica.

Shoga, que significa gai en swahili, vol recollir també les veus de les persones africanes i afrodescendents que viuen a Barcelona. Amb els seus testimonis reconstruirem, des de la diàspora, les dificultats a les quals s’enfronten, tant dins com fora del gran continent.

El cicle està comissariat per Africadoolu i compta amb el suport de betevé i Cinenómada. 

 

Descarrega el programa

 

Programa

Rafiki

28 de juny, 22.30 h - Estrena a Betevé

Les bones noies kenyanes són, també, bones esposes. Però la Kena i la Ziki volen quelcom més. Tot i la rivalitat política que enfronta les seves famílies, les noies resisteixen i segueixen sent amigues, recolzant-se mútuament per seguir lluitant i complir els seus somnis en una societat conservadora. Però quan l’amor neix entre les dues, no tindran més remei que triar: la felicitat o la seguretat. 

Wanuri Kahiu 
Ficció
Alemanya, França, Holanda, Kenya, Sud-àfrica, 2018
82 min.

 

Stories of our lives

29 de juny, 18.00 h – 1 juliol, 23.59 h

El col·lectiu artístic The Nest recorre Kenya durant mesos parlant amb joves LGTBI, recollint les seves històries i experiències. El resultat d’aquest viatge són cinc guions que donaran peu a diferents curtmetratges. El director Jim Chuchu, però, n’ha seleccionat les millors escenes. Sense cap tipus d’ornamentació i amb una banda sonora excel·lent, ens mostra les dificultats que viuen.

Jim Chuchu
Ficció
Kenya, Sud-àfrica, 2014
60 min. 

Accediu a la plataforma i registreu-vos-hi. El codi de visualització és shoga290620

 

Veure

 

Icyasha

1 de juliol, 18.00 h – 3 de juliol, 23.59 h

Un noi de 12 anys decideix unir-se a l’equip de futbol del seu barri. El seu comportament efeminat, però, no l’hi posa fàcil. Els altres nois l’insulten constantment. Viu en un món al qual ha de demostrar i reivindicar constantment la seva masculinitat. 

Marie Clémentine Dusabejambo
Ficció
Ruanda, 2018
16 min.

 

Veure

 

Au-delà de l’ombre

3 de juliol, 18.00 h – 5 de juliol, 23.59 h 

Descobrim la cara oculta d’Amina Sboui, exmilitant de Femen, i el seu dia a dia. Diversos amics de la comunitat LGTBI viuen amb ella després d’haver estat rebutjats per les seves famílies i per la societat. A través d’Amina, aprofundirem en les històries de diferents personatges. Prepareu-vos per als imprevistos. Tot pot precipitar-se en directe. 

Nada Mezni Hafaiedh
Documental
França, Tunísia, 2017
81 min. 
 

Veure


I am Sheriff

6 de juliol, 18.00 h – 8 de juliol, 23.59 h

Una persona jove recorre l’abrupte paisatge de Lesotho per ensenyar la seva pel·lícula en pobles llunyans, escoles i comunitats locals. Sheriff parla al públic sobre la identitat de gènere i la frustració que produeix viure en un sistema que no et reconeix. Els espectadors reaccionen amb sorpresa i curiositat, però també amb amor i respecte. 

Teboho Edkins
Documental
Lesotho, Sud-àfrica, 2017
30 min. 


Veure


L’Armée du salut

8 de juliol, 18.00 h – 10 de juliol, 23.59 h

A un barri de classe obrera de Casablanca (Marroc), el jove adolescent gai Abdellah intenta construir-se una vida pròpia dins la seva família. La seva existència està determinada per una mare autoritària i un germà gran a qui admira profundament. 

Abdallah Taïa
Ficció
França, Marroc, 2013
84 min. 
 

Veure


Taula rodona: La diàspora africana LGTBI

14 de juliol, 18.00 h - Plataforma Zoom

Com a tancament del Cicle de cinema LGTBI africà, reunim diferents testimonis per debatre sobre el contingut de les pel·lícules i sobre les situacions que viuen les persones LGTBI de la diàspora africana.

 

Més informació