Homenatge als veïns dels antics barris de barraques

La Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques i l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la instal·lació d'una desena de plaques commemoratives en homenatge als veïns d'aquests barris.

Les barraques del Carmel i Can Baró
L 'origen del barraquisme als barris del Carmel i Can Baró es troba dalt del turó de la Rovira, al recinte de la bateria antiaèria. Un cop acabada la Guerra Civil, l'espai militar va caure en desús i, a mitjans de la dècada de 1940, s’hi van instal·lar a viure famílies humils sense casa.

Quan ja no va quedar més espai, van anar sorgint barraques fetes pels nous habitants que anaven arribant. D'aquesta forma va néixer el nucli de Los Cañones, que va arribar a tenir 110 barraques i uns 600 veïns. Poc després van sorgir altres nuclis al vessant del mateix turó.

Segons el cens oficial de l'Ajuntament, el 1956, el conjunt de nuclis del Carmel estava format per 570 barraques i uns 3.000 habitants procedents majoritàriament d'Andalusia.

El barri més poblat era el de Francesc Alegre, que abastava les barraques d’El Hoyo, assentades en el sot d’una antiga pedrera, i altres que s’enfilaven cap al cim adaptant-se al complex relleu del turó. El 1976 hi havia unes 300 barraques i 1.680 habitants.

El nucli de Raimon Casellas, al peu del revolt de la carretera del Carmel, era conegut com El Santo, i l’any 1972 tenia 135 barraques.

Faltaven els serveis bàsics com la llum i l’aigua, i calia fer llargues caminades a les fonts. L’aïllament i la falta de transports també obligava els que treballaven a les fàbriques, en la construcció o en el servei domèstic a fer llargs trajectes a peu. Les criatures, en el millor dels casos, podien anar a l’escola en centres pròxims gestionats per l'Església.

La recuperació de la memòria
El 26 de març de 2017 s’inaugura al turó de la Rovira una placa commemorativa que ret homenatge als veïns de tots els antics barris de barraques del Carmel i Can Baró. La placa està situada dins l’espai patrimonial del turó de la Rovira que gestiona el Museu d’Història de Barcelona, format per la bateria antiaèria de la Guerra Civil i les restes de les barraques que hi van sorgir a partir de la postguerra, al final del carrer Marià Lavèrnia. També s’hi ha instal·lat una torreta informativa, amb textos i imatges, sobre els barris de barraques del Carmel.

Data:
26/03/2017
Homenatge als veïns dels antics barris de barraques

Comparteix aquest contingut