Data: 15/03/2016 - 15/03/2016

Lloc: placeta de Manel Ribé

L’acte, convocat sota el títol “Memòria, present i futur”, va ser un homenatge i alhora una reivindicació de la memòria com a tret fonamental per entendre el passat i per construir el futur.

Els alumnes de l’Escola Sant Felip Neri van llegir textos que recordaven els fets, i membres de l’Associació Altraitalia van realitzar una acció teatralitzada. Les dues accions van servir per vincular la memòria d’aquells atacs amb la tràgica realitat dels atacs aeris que actualment pateix la població civil en les guerres que s’estan produint.

La senyora Lola Obiols, veïna i testimoni directe dels bombardejos va descobrir la placa i va explicar que l’acte, que ella havia reivindicat durant anys, servia per reparar la memòria d’unes víctimes injustament oblidades.

Durant la Guerra Civil, Barcelona es va convertir en el camp de proves dels bombardejos sobre població civil que anys més tard, durant la Segona Guerra Mundial, es van fer de manera generalitzada. Entre el març del 1937 i el gener del 1939, l’aviació feixista italiana, aliada de l’exèrcit franquista, va realitzar 385 atacs aeris contra la ciutat, causant un número aproximat de 3.000 víctimes. El barri Gòtic va patir alguns dels bombardejos més brutals de la Guerra Civil realitzats per part de l’aviació feixista italiana.

El barris de Ciutat Vella van sofrir intensament aquells bombardejos. La Barceloneta, per la seva especial ubicació al costat del Port, es va convertir en un objectiu estratègic, i el nucli antic, els carrers de l’entorn de la Catedral, també van patir atacs aeris intensos.

L’acte va estar impulsat per la Taula de Memòria Històrica i democràtica de Ciutat Vella, que té com a objectiu dur a terme accions per recuperar, preservar, difondre i dignificar la memòria històrica del districte.

Cartell Record a les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil

Comparteix aquest contingut