Acte d’homenatge als bombers de Barcelona represaliats pel nazisme

26 de gener de 2023

Maite Safont Palau

Tindrà lloc el 3 de febrer al migdia a l'Espai Bombers.

Divendres 3 de febrer al migdia es durà a terme un acte d’homenatge i reconeixement als bombers de Barcelona deportats als centres de concentració i extermini de Mauthausen i altres camps. Tindrà lloc a l’Espai Bombers, que es troba al número 30 del carrer de Lleida. Hi haurà diversos parlaments i es farà una descoberta de plaques commemoratives, amb l’assistència d’autoritats i dels familiars dels homenatjats, així com de la junta de l’Amical Mauthausen.

A partir de l’ocupació franquista de Catalunya, entre desembre de 1938 i gener de 1939, aquells bombers destacats per les seves idees democràtiques, d’esquerres, republicanes, anarquistes o catalanistes van agafar el camí de l’exili per escapar del terror feixista, i els que ho van fer cap a França, alguns van anar a parar de l’infern a les brases. A França, molts dels exiliats es van allistar a les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE), organitzades per l’Estat Francès per tal de treballar a fortificacions de defensa.

El setembre de 1939 va esclatar la Segona Guerra Mundial, i l’Alemanya nazi, a mesura que conqueria països i territoris, va començar a empresonar els seus enemics i presoners en camps de concentració, amb el doble objectiu de mà d’obra barata de treball i d’extermini total. Lògicament, els catalans (i espanyols) que es trobaven en territori conquerit pels alemanys (sobretot a França) i que havien estat capturats van ser considerats enemics i presoners del nazisme i també van ser enviats a aquells camps.

Es calcula que es van exiliar uns 100.000 catalans, i prop de 2.000 van ser detinguts i deportats a camps de concentració nazis. Van ser assassinats la meitat.  Una altra xifra és la de 4.427 persones de l’Estat Espanyol que van ser assassinades en els camps d’extermini: 936 havien nascut a Catalunya.

Entre els bombers deportats a aquests camps, sabem del cert que van morir-hi dos bombers del cos de Bombers de Barcelona, i també que dos van sobreviure. Miquel Bosquet i Folqué va morir al camp d’extermini de Gusen l’11 de novembre de 1941, i Eugeni Riera i Moll va morir al camp d’extermini de Mauthausen el 5 d’agost de 1941. Josep Alcoberro i Solé i Jesús del Pueblo i Moreno també van ser bombers del cos de Bombers de Barcelona deportats a Mauthausen, que sortosament van ser alliberats.

Comparteix aquest contingut