Desmuntant els tòpics del carrer Montcada

15 de juny de 2020

Oriol Guiu

Història. L’Ajuntament de Barcelona publica 'La gent del carrer Montcada. Una història de Barcelona (segles XIII a XVIII)', de l’historiador Albert Garcia Espuche, una obra que que acaba amb els tòpics sobre el carrer Montcada.

L’Ajuntament de Barcelona publica 'La gent del carrer Montcada. Una història de Barcelona (segles XIII a XVIII)', de l’historiador Albert Garcia Espuche, una obra que consta de dos volums i més de mil pàgines, que acaba amb els tòpics sobre el carrer Montcada, descobreix un microcosmos apassionant i construeix una història de Barcelona i de Catalunya.

El carrer de Montcada, una de les vies més importants de Barcelona i una de les més atractives, tant per als turistes que visiten la ciutat com per als mateixos barcelonins, és un carrer envoltat de mites que ha passat a la història com el nucli d’art gòtic, símbol de riquesa i de poder, un espai urbà que fou nobiliari i exclusiu.

Del carrer de Montcada es diu que no hi havia activitat econòmica, ni establiments, perquè estava habitat per gent rica. L’existència dels seus falsos palaus ha fet que el carrer fos conegut com un espai on només circulava la noblesa, quan en realitat era un àmbit de barreja social i de dinamisme econòmic, en sintonia amb el context socioeconòmic en el qual es trobava inserit. En definitiva, un carrer ple de tòpics.

L’obra de dos volums i més de mil pàgines, feta amb pacient exhaustivitat i gran rigor, casa a casa i família a família, descobreix un microcosmos apassionant i, atès el relleu del carrer, construeix una història de Barcelona i, fins i tot, sorprenentment, una història de Catalunya.

El carrer de Montcada ha esdevingut un contenidor privilegiat de coneixement històric que ajuda a entendre alguns dels trets característics de la societat barcelonina, per això, un dels objectius de l’obra és retornar la memòria oblidada d’un carrer que va ser centre neuràlgic del desenvolupament social i econòmic de la ciutat i de Catalunya.

Per a l’elaboració de l’obra, Albert Garcia Espuche ha fet un procés d’investigació que va iniciar l’any 1980: més de quaranta anys de recerca, sis dels quals han estat orientats al carrer de Montcada. Sis mesos dedicats a buidar el cadastre del 1716 amb un total de 6.000 cases inventariades.

Per a la feina de recerca i documentació, l’autor ha consultat recomptes medievals de caps de foc datats fins al 1516; el cadastre borbònic de 1716 –el document més important que li ha permès vincular cada casa al seu propietari–; la documentació produïda per la Canonja de la Seu de Barcelona; així com documentació notarial: manuals diversos, més de 150 capítols matrimonials, més de 400 testaments i més de 250 inventaris post mortem.

Presentació virtual del llibre

El dilluns 22 de juny, a les 19.00 h, tindrà lloc la presentació virtual de l’obra a través del canal youtube de Biblioteques Barcelona. Hi participaran l’historiador i autor Albert Garcia Espuche, que conversarà amb Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Agustí Alcoberro, historiador.

Comparteix aquest contingut